Het tekort aan plekken in de thuis- en verpleegzorg in Zuid-Holland Noord loopt tot 2040 op tot bijna 4.300. Dat stellen ouderenzorgorganisaties en zorgkantoor Zorg en Zekerheid. Ze hebben een regiovisie opgesteld die antwoord moet geven op de afgekondigde ‘code rood’ in de ouderenzorg.
De samenwerkende organisaties willen de ouderenzorg regionaal organiseren. Daar is ook al een begin mee gemaakt. Zo zijn in Hillegom, Lisse en Teylingen recent overeenkomsten gesloten op het gebied van ‘Wonen en Zorg’.
Per gemeente komt het tekort neer op gemiddeld 328 plekken per 10.000 inwoners. Het gaat om plaatsen in verpleeghuizen, maar ook om plekken met intensieve zorg die in de thuissituatie worden georganiseerd.
Marieke Timmer van zorgkantoor Zorg en zekerheid en CDA raadslid Tobias Sandoval Garcia praten in Nieuws071 over de toenemende problemen in de ouderenzorg.
Regiovisie
De zorgorganisaties binnen Avant en Zorg en Zekerheid werken al aan toekomstbestendige ouderenzorg. Vorig jaar zochten de twee partijen elkaar op en riepen stakeholders, zoals gemeenten, woningcorporaties en welzijnsorganisaties in de regio op om de handen ineen te slaan. Binnen Avant werken de regionale zorgorganisaties ActiVite, Alrijne Zorggroep, dsv|verzorgd leven, Groot Hoogwaak, HOZO, Libertas Leiden, Marente , Roomburgh, Topaz en Wijdezorg samen.
Doel van de regiovisie is om ervoor te zorgen dat ouderen nu en in de toekomst in hun eigen omgeving kunnen blijven wonen, ook wanneer zij zorg of hulp nodig hebben. Avant en Zorg en Zekerheid verwachten al op korte termijn grote problemen in de ouderenzorg als er niet snel actie wordt ondernomen. In 2025 zou het al gaan om een tekort van bijna 1.000 plekken.
E-health
Zuid-Holland Noord is een van de eerste regio’s in ons land die concrete afspraken maakt om de belangrijkste regionale zorgopgaven aan te pakken. Onderdeel van het pakket aan afspraken zijn het regionaal inkopen van zorg en een gezamenlijke aanpak om te zorgen voor voldoende personeel. Ook worden allerlei maatschappelijke organisaties betrokken bij de uitvoering van de regiovisie en wordt in de verschillende gebieden in Zuid-Holland Noord gekeken welke bouw- of verbouwactiviteiten er nodig zijn. Ook willen de organisaties inzetten op het vaker toepassen van hulpmiddelen en e-health.
“De toegankelijkheid en betaalbaarheid van de ouderenzorg in de toekomst staat onder grote druk”, zegt Marieke Timmer van Zorg en Zekerheid. “De oplossing ligt in het samen doen, met voor ieder een eigen rol. We bundelen de energie én middelen van alle organisaties. Zorgorganisaties in de regio en Zorg en Zekerheid hebben hier al tientallen jaren goede ervaringen mee.”
Mantelzorgers
Avant-voorzitter Anne Leemhuis vindt dat zorgmedewerkers in de ouderenzorg teveel op welzijn worden ingezet. “Dat moet veranderen”, zegt Leemhuis die ook bestuurder is bij Marente. “Zorgorganisaties zullen blijven faciliteren in het welzijn van ouderen, maar zoeken daarin veel meer de samenwerking op met familie, mantelzorgers en vrijwilligers. Zo kunnen we zorgmedewerkers vooral inzetten op zorg. Daarnaast speelt innovatie een belangrijke rol. We werken steeds meer met beeldzorg in de thuissituatie, digitale hulpmiddelen en e-healthtoepassingen. En dit blijkt vaak verrassend fijn te werken voor een cliënt.”
Experticecentra
Voorzitter Lia de Jongh van de Raad van bestuur van Topaz signaleert dat ouderen in de verpleeghuizen steeds meer zorg nodig hebben. “Doordat ze steeds langer thuis blijven wonen, komen ze in een later stadium van hun ziekte bij ons terecht. Dat vraagt om meer kennis en regionale afstemming om ervoor te zorgen dat de juiste zorg op de juiste plek met de geschikte deskundigheid geleverd kan blijven worden. Daarom is het van belang dat er in de regio gestreefd wordt naar experticecentra en gezamenlijke kennisontwikkeling.”
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907