Het Ambachts- en Baljuwhuis in Voorschoten. (Foto: Chris de Waard).

Gemeente Voorschoten diep door het stof na fouten bij verkoop Ambachts- en Baljuwhuis

De gemeente Voorschoten geeft toe dat ze zorgvuldiger had moeten handelen bij de verkoop van het Ambachts- en Baljuwhuis. Ze betreuren berichtgeving die als gevolg hiervan is ontstaan. In een persbericht trekt de gemeente het boetekleed aan. Daarnaast betalen ze 350.000 euro aan Boris Bayer als schadevergoeding. Bayer zelf is blij dat het achter de rug is: “Gerechtigheid.”

Het is het einde van een langslepende zaak: de verkoop van het Ambachts- en Baljuwhuis. De gemeente Voorschoten wilde dit voor 1,4 miljoen euro van de hand doen aan ondernemer Boris Bayer. Dat ging niet door omdat de gemeente het niet aannemelijk achtte dat Bayer zijn bod ook kon waarmaken. Daarnaast zou Bayer zich niet aan de verkoopvoorwaarden hebben gehouden doordat hij de koop via zijn vader had willen laten lopen.

Beide verwijten werden al vanaf moment één ontkend door de Wassenaarse vastgoedmagnaat. Hij had wel genoeg geld, alleen door in- en uitgaande geldstromen stond dat niet altijd op zijn rekening en het betrekken van zijn vader bij de deal was vanwege belastingvoordelen bij de erfenis. Niet omdat Bayer het geld niet had.

Het nieuws over het afbreken van de verkoop raakte Bayer diep in het hart. Hij spande daarop een rechtszaak aan om zijn naam te zuiveren. Tijdens de zitting die volgt zegt hij veel emotionele schade te hebben gehad na de berichten in de media. “Het doet mij zeer als je leest dat je onbetrouwbaar handelt en niet over het geld beschikt.” Hij wilde dan ook dat zijn imago hersteld wordt.

Kampioen
Met het persbericht van de gemeente Voorschoten wordt daar een poging toe gedaan. ‘Ten onrechte is de indruk ontstaan dat Boris Bayer de afspraken uit de koopovereenkomst niet kon of zou willen nakomen.” De gemeente Voorschoten gaat zelfs nog een stap verder. “Voorts wordt met dit persbericht mede beoogd om aan de reputatie van Boris Bayer eventueel toegebrachte schade te herstellen.”

Bayer zelf wil er niet veel meer aan toevoegen. “Ik heb fijne berichten gekregen. Vooral een van mijn vader. Door alles wat er is gebeurd, schreef hij eerder dat ik de familienaam had beschadigd. Nu stuurt hij een bericht dat ik een kampioen ben. Dat doet me veel.”

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door het Leids Mediafonds.

Politiek Voorschoten Ambachts- en Baljuwhuis Voorschoten


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×