Het Circulair Warenhuis in Leiden timmert aan de weg met producten gemaakt van onverkoopbare restmaterialen. Het is landelijk aangemeld als ‘circulaire hub’ en als zodanig neemt het deel aan de Week van de Circulaire Economie van 6 tot en met 11 februari.
Dit onderdeel van het Leidse kringloopbedrijf het Warenhuis organiseert in deze week onder meer de workshops ‘Close the loop/maak een klapstoel van tweedehands hout’ en ‘Maak je eigen hippe tas van restmaterialen’.
“Het Circulair Warenhuis maakt nieuwe spullen van wat overblijft van wat bij ons als kringloopbedrijf wordt binnengebracht”, vertelt Rutger Bos, directeur van het Warenhuis. “Twee jaar geleden hebben we ontwerpers laten kijken naar wat wij destijds niet konden gebruiken. Nu maken wij van oude handdoeken zitbankjes, van oud hout tafels en snijplanken en van keramiek aanrechtbladen.”
Het Circulaire Warenhuis had een fysieke plek in Leiden. Het was gevestigd bij DZB, het re-integratiebedrijf van de gemeente, en later aan de Langegracht. “Inmiddels zijn we digitaal gegaan en vind je ons aanbod in een webshop”, zegt Bos. “Ook gaan we op korte termijn vitrinekasten plaatsen bij winkels en partners, zoals de pop-up winkel in de Merenwijk.”
Vrijwilligers
Het personeelsbestand van het Warenhuis bestaat op jaarbasis uit honderdtwintig personen. Daarvan zijn er dertig vaste krachten. Zestig zijn tijdelijk, zoals stagiair(e)s, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en anderen die bezig zijn met een traject om (weer) volledig deel te nemen aan de maatschappij.
“Verder zijn er ongeveer dertig vrijwilligers. Denk daarbij aan een gepensioneerde leraar die op de boekenafdeling werkt of iemand die verstand heeft van antiek of keramiek”, aldus Bos. “Wij hebben permanent vrijwilligers nodig, want bij zo’n dynamisch bedrijf als het Warenhuis is er natuurlijk altijd doorstroming.”
Duurzaamheid Economie Leiden MaatschappijSleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907