(Foto: iStock).

Koken zonder dieren: Pompoenrisotto voor een heel studentenhuis

Op Sleutelstad.nl geven we je elke zaterdag een recept voor een diervriendelijke vega(n) maaltijd in de rubriek ‘Koken zonder Dieren’. Deze week het recept van fractievoorzitter Mitchell Wiegand Bruss van de politieke partij Studenten Voor Leiden (SVL).

Pompoenrisotto is een typische studentenmaaltijd, want erg betaalbaar. En ook nog eens gezond! Deze maaltijd komt uit Italië. Daar wordt het traditioneel gegeten in de winter. Als je de pasta pesto of pizza zat bent, is dit een mooi en relatief betaalbaar alternatief. Het gerecht is makkelijk te maken voor grote groepen mensen, zoals studentenhuizen!

Ingrediënten – voor 4 personen
​500 gram Arborio rijst
​1 flespompoen
​1 grote ui of 2 kleine uien
scheut witte wijn
-olijfolie
​1 liter groentebouillon
grote handvol (geraspte) Parmiggiano Reggiano of Pecorino
boter
salie
cayennepeper

Bereidingswijze – circa 60 minuten
1. ​Doe een scheutje olijfolie in een grote pan. Snijd de ui fijn en doe deze in de pan met een snufje zout. Laat de ui 10 minuten op laag vuur bakken. Snijd de pompoen in kleine blokjes en doe dit in de pan met de ui. Bak 15 minuten met de deksel op de pan tot de pompoen zacht wordt. Roer regelmatig. Stamp de pompoen en ui tot een puree met een stamper. Voeg de salie en cayennepeper toe. Proef en voeg naar smaak peper en zout toe.

2.​ Zet een tweede pan op het vuur en doe daar een liter groentebouillon in. Het is belangrijk dat de bouillon heet blijft. Toast ondertussen in een andere pan de rijst. Roer veel om te voorkomen dat de rijst verbrandt. Dit duurt ongeveer 2 minuten. Voeg de rijst toe aan het pompoenmengsel en blus af met een scheutje witte wijn.

3. ​Voeg een deel van de bouillon toe aan het mengsel en breng het geheel aan de kook. Voeg geleidelijk meer van de hete bouillon toe als de risotto de bouillon absorbeert. Roer regelmatig, en laat de risotto op deze manier 18 minuten koken.

4. ​Zet het fornuis uit na deze 18 minuten en voeg de Parmezaanse kaas toe. Voeg ook een klontje boter toe en roer goed tot de kaas en boter gesmolten zijn. Proef en breng op smaak met cayennepeper en zout indien nodig. Garneer met pompoenpitten, salie of peterselie.

Duurzaamheid Leiden Leiderdorp Oegstgeest Regio Voorschoten Zoeterwoude Koken zonder Dieren


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×