(Foto: Stichting Diogenes).

Diogenes maakt de stad al vijftig jaar een stukje mooier

In het kader van het vijftigjarig bestaan van de Stichting Diogenes is tot en met zaterdag 4 maart in de bibliotheek aan de Nieuwstraat een tentoonstelling te bezoeken die een overzicht geeft van de ontwikkeling van Diogenes en van de vele panden die in de loop van de jaren in de Leidse binnenstad door deze stichting zijn gerestaureerd.

Een journalist van het Leidsch Dagblad had in een artikel van 26 februari 1973 weinig waardering voor het beeld dat de binnenstad bood: “Het hart van de stad wordt nu voornamelijk gevormd door winkels, opslagplaatsen, kantoren en kleine bedrijven waar tussendoor zo hier en daar een kapitaal pand is vertimmerd tot studentenhuis. Vooral na winkelsluiting moet men vaststellen, dat het hart van Leiden sterk aan het verkalken is, en dat wekt het verval in de hand van een stad, die mede door haar hoge ouderdom zo levendig en aantrekkelijk zou kunnen zijn.” Een fraaie historische stad was precies het beeld dat de oprichters van de Stichting Diogenes in 1973 voor ogen stond. De initiatiefnemers wilden iets doen tegen het verval van de vele monumentale panden in de stad.

In het Sleutelstad-programma Cultuur071 geeft Laurens Beijen, voorzitter van de stichting, aan dat ook na vijftig jaar de doelstelling nog altijd hetzelfde is, restaureren en in goede staat houden van monumenten in de stad.

Tij gekeerd
Beijen: “In het begin roeiden we tegen de stroom in. Er was toen – anders dan nu – nog weinig begrip voor de waarde van oude panden. Bij de eerste panden die we restaureerden in de Lokhorststraat had de gemeente zich zelfs verzet tegen de plaatsing op de monumentenlijst. De panden aan de Lokhorststraat waren verkrotte pakhuizen waarmee volgens de gemeente niets meer te beginnen was. Toch lukte het ons om ze fraai te restaureren.”

Daarna volgden vele andere restauratieprojecten, zoals de Latijnse School, het Mierennesthofje en het huis aan de Hogewoerd waar de dichter Piet Paaltjes tijdens zijn studententijd heeft gewoond. Beijen: “We zijn nog steeds onverminderd actief en gaan nu aan de slag met een pand aan de Hogewoerd 132. Het is ook weer een rijksmonument, en ook dit pand is dringend aan verbetering toe.”

Naast de tentoonstelling zal in het kader van het jubileum ook een boekje worden uitgebracht en is er een stadswandeling langs de door Diogenes gerestaureerde panden in voorbereiding.

Cultuur Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×