De toekomst van het Ambachts- en Baljuwhuis in de Voorschotense Voorstraat houdt de gemoederen al jaren bezig. (Foto: Chris de Waard).

PvdA Voorschoten wil raadsonderzoek naar AB-huisdebacle

De PvdA in Voorschoten wil dat er een diepgravend onderzoek komt naar het verkoopproces van het Ambachts- en Baljuwhuis in de Voorstraat. “Dit debacle tast het vertrouwen in het lokaal bestuur aan. We moeten uitzoeken wat er fout is gegaan”, zegt PvdA-fractievoorzitter Arnold Posthuma.

Zo’n evaluatie heeft het college al toegezegd aan de raad, maar dat gaat de PvdA-fractievoorzitter dus lang niet ver genoeg. “We hebben er onvoldoende vertrouwen in dat dit onderzoek zelfstandig door de gemeente kan worden uitgevoerd. Mochten het college en de andere partijen voet bij stuk houden, dan willen we dat er een raadsonderzoek wordt ingesteld. Dat is vergelijkbaar met het enquêterecht dat ook in de Tweede Kamer bestaat.”

Posthuma: “Het is belangrijk dat de gemeente van dit debacle leert. Maar dan ook écht leert. Dat kan alleen wanneer alle relevante feiten op tafel liggen en we samen vaststellen wat de leerpunten zijn. Als raad willen wij inzichtelijk hebben hoe de gemeente met deze leerpunten aan de slag gaat. Alleen dan kunnen we echt lering uit dit debacle trekken en het vertrouwen van onze inwoners terugwinnen.”

Volgens de PvdA Voorschoten is het ook voor de gemeenteraadsleden nooit echt duidelijk geworden waarom de verkoop van het pand moest worden ingetrokken. Ook de raadsvergadering van afgelopen donderdag bracht volgens Posthuma geen helderheid in de slepende kwestie. “Het onvoldoende duidelijk wat de redenen voor de afgesproken schadevergoeding zijn geweest. “De raad kan daarmee haar controlerende taak niet goed uitvoeren. Dat vinden wij als PvdA een groot probleem.”

Rammelde
Overigens is de gang van zaken rond het AB-huis niet het enige dossier dat volgens de PvdA aan alle kanten rammelde. “Stukken over het leerlingenvervoer werden eerder door de raad teruggestuurd aan het college, in een stuk over de Leidseweg 104 moesten we als raad iets repareren dat het college was vergeten en voor het gemeentelijke subsidiebeleid was een extra nota nodig om onduidelijkheden weg te nemen. Als de raad in al deze zaken niets had gedaan, waren onvoldragen voorstellen, gemeentelijk beleid geworden. Er moet echt wat veranderen.”

 

Politiek Voorschoten Ambachts- en Baljuwhuis Voorschoten


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×