Initiatiefnemer van het loket Marius Ballieux (l) en docent Pim Kruijer: "We willen jonge mensen interesseren voor het vakgebied." (Foto: Louis Smit).

Gratis verduurzamingsadvies bij Energieloket mboRijnland

Leidenaren kunnen binnenkort bij het ‘Energieloket mboRijnland’ onafhankelijk advies krijgen over verduurzaming van hun woning. “Wij zijn niet gebonden aan leveranciers of installateurs. Naast advies over installaties geven wij ook bouwkundig advies en we bieden toegesneden oplossingen voor iemands woning”, zegt de initiatiefnemer van het loket, Marius Ballieux, architect, bouwkundige en hartstochtelijk ambassadeur van de energietransitie.

Het advies is kosteloos. Geïnteresseerden moeten alleen een afspraak maken via de gemeentelijke duurzaamheidswebsite gagoed.nl Het loket is gevestigd op de locatie van mboRijnland bij de Lammenschansweg en wordt gefinancierd door de gemeente Leiden.

“Op donderdag 16 februari kunnen wij de eerste bewoners ontvangen. Elke donderdagavond van half zeven tot half tien kunnen ze terecht”, vertelt Ballieux. Docenten en studenten installatietechniek en hij zelf als bouwkundig adviseur laten op die avonden de concrete verduurzamingsmogelijkheden zien aan de hand van bijvoorbeeld zonnepanelen en warmtepompen. Daarna volgt een maatwerkadvies.

Verslaggever Louis Smit in gesprek met Marius Ballieux, de initiatiefnemer van het Energieloket mboRijnland, en met Pim Kruijer, docent installatietechniek van mboRijnland. 

Ballieux en Pim Kruijer, docent installatietechniek bij mboRijnland, hebben veel tijd gestoken in de ontwikkeling van het Energieloket mboRijnland. Kruijer is trots op de expertise die zijn school in huis heeft en die nu ook via het loket wordt gedeeld.

Brede kennis
“Wij geven al heel lang les in warmtetransitie en energietechniek. Wij hebben de beginfase van de warmtepomp meegemaakt”, zegt hij. “Uniek aan het Energieloket mboRijnland is het feit dat de technische kennis die de school heeft heel breed en diep is. Bij ons advies kunnen we in alle richtingen naar een probleem kijken. Ik denk dat daar onze kracht ligt.”

Kruijer: “Ik ga als docent advies geven. Derdejaars- en vierdejaarsstudenten die in het bedrijfsleven al wat ervaring hebben opgedaan en vragen kennen van klanten, gaan ook meelopen. Dat is ook een stukje leerproces. Marius Ballieux geeft advies vanuit de bouwkunde. Bouwkunde en installatietechniek moeten altijd samen optrekken. Je moet eerst zorgen dat een gebouw goed geïsoleerd is.”

Toekomst
Er is een schreeuwend tekort aan gekwalificeerd personeel voor het installeren van warmtepompen en de uitvoering van andere verduurzamingsmaatregelen. “We zien dagelijks in de bouw dat we problemen hebben met het op tijd installeren van de juiste installaties”, aldus Ballieux. “We willen jonge mensen, studenten, interesseren voor dit vakgebied. Omdat er een geweldige toekomst in het verschiet ligt en we met zijn allen die energietransitie moeten doormaken.”

Advertentie

Duurzaamheid Economie Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×