(Foto's: Chris de Waard).

Leiden vervoert bouwafval over water: minder CO2-uitstoot en minder drukte in de stad

Bij de renovatie van Cluster Zuid, dat is het deel van de universiteitsgebouwen links van de Universiteitsbibliotheek aan de Witte Singel, is het bouwafval de afgelopen periode zonder uitstoot afgevoerd over het water. Door goederen of afval via het water te vervoeren, is er veel minder verkeer in de smalle straten van de Leidse binnenstad en veel minder CO2-uitstoot.

Hoewel er nu nog druk wordt geĆ«xperimenteerd met het vervoer over water, is dit wel de toekomst. “Vanaf 1 januari 2025 is het hele centrum van Leiden een ‘zero-emissiezone’ benadrukt wethouder Ashley North. Maandagmiddag kwamen alle betrokken partijen in Leiden bij elkaar en namen een kijkje op de plek waar bakken met bouwafval met behulp van een grote kraan in een elektrische boot werden geplaatst.

Wethouder Ashley North (klimaat en mobiliteit) is blij met alle aandacht voor het vervoer over het Leidse water. “Dit is echt de toekomst.”

Piramides
Het afgelopen half jaar zijn in Leiden door verschillende partijen al de nodige stappen gezet op het gebied van zero-emissievervoer over water. Het inzamelen van kerstbomen was daar begin dit jaar al een voorbeeld van. “In de vorige eeuw zijn we ineens gestopt met het vervoer over water en gingen we alles over de weg doen. Dat leidde tot luchtvervuiling, opstoppingen en onveilige situaties dus het is hoog tijd dat we het water weer gaan gebruiken voor het vervoer van en naar de binnenstad.”

Dat het vervoer over water ook nu al zoden aan de dijk zet, blijkt uit een rekensommetje dat North liet maken. “Bij deze proef met de Universiteit Leiden is de uitstootvrije boot inmiddels zo vaak met bouwafval heen en weer gevaren dat we de afstand van Leiden tot aan de piramides in Egypte en weer terug hebben uitgespaard aan ritten over de weg.”

Zero-emissie
Vanaf 1 januari 2025 mogen alleen schone vervoersmiddelen voor goederenvervoer de binnenstad en het Stationspleingebied van Leiden in. Dan krijgt Leiden een zero-emissiezone voor vracht- en bestelwagens. Ook klusbussen vallen onder die regeling.

Duurzaamheid Leiden Maatschappij Zero Emissie Stadsdistributie


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×