Tijd voor een spelletje in de nieuwe Pelibar. (Foto: Irma de Vries)

Van voormalig drugshol tot woonkamer: de Pelibar is weer open

Ongeveer een jaar geleden sloot de Pelibar de deuren vanwege de coronacrisis en gebrek aan belangstelling. Nu wordt de voormalige bar door studentenhuisvester DUWO in volle glorie heropend, dit keer als ‘common room’. De donkere feestkelder van weleer heeft een flinke metamorfose ondergaan en is niet om te feesten, maar draagt als gemeenschappelijke ruimte bij aan het studentenwelzijn.

Wethouder wonen, bouwen en welzijn Julius Terpstra kent de voormalige Pelibar nog wel uit zijn studententijd. Toen heeft hij er nog de nodige biertjes gedronken, biecht hij op. Toch krijgt de ruimte nu een andere functie. De voormalige bar moet gaan fungeren als een grote woonkamer, onder Leidse studenten ook wel bekend als ‘fusie’, voor alle studenten van De Pelikaanhof. Zij kunnen hier samenkomen, studeren of een borreltje drinken.

Studentenwelzijn
Volgens wethouder Fleur Spijker staat het studentenwelzijn onder druk door stress, prestatiedruk en eenzaamheid. Een common room kan ervoor zorgen dat studenten meer contact met elkaar hebben en zich prettiger gaan voelen. De wethouder vertelt dat er onder studenten al jaren belangstelling is voor dergelijke ruimtes. In de afgelopen jaren zijn er namelijk steeds meer zelfstandige eenheden zonder fusie gebouwd, waardoor de roep naar meer gemeenschappelijke ruimtes ontstond. “In coronatijd werd dat nog urgenter, en DUWO speelt daar nu op een hele mooie manier op in”, volgens Spijker.

Irma de Vries in gesprek met wethouder Fleur Spijker en Laurens Cramer van DUWO.

Studentbeheerders
De Pelibar heeft een turbulente geschiedenis achter de rug met onder andere vandalisme, diefstal en overstromingen. Ooit stond de bar zelfs bekend als drugshol, maar DUWO Leiden directeur Laurens Cramer verwacht dat studenten er nu op een goede manier mee om zullen gaan. “We hebben ook studentbeheerders die voor ons een oogje in het zeil houden, maar verder moeten we het nog aankijken in de praktijk. Het is voor ons ook de eerste common room”, vertelt hij. Cathelijne, een van die studentbeheerders, geeft toe wel een beetje bang te zijn dat de schoonmaak en ordehandhaving op haar neer zal komen, “maar we hebben begrepen dat alle studenten de ruimte heel mooi vinden, dus hopelijk wil iedereen een steentje bijdragen om dat zo te houden.”

Aanwezigen konden tijdens de opening ideeën voor een naam van de ruimte insturen. Deze naam wordt later bekendgemaakt. Als het aan studentbeheerder Cathelijne ligt, wordt het ‘De Fusie’.

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×