Sander Sauvé en Marjoleine Sloos over het WereldTheeMuseum

Foto-expositie over thee is opstapje naar Leids WereldTheeMuseum

Het begint met een foto-expositie over thee, maar er moet een WereldTheeMuseum komen in Leiden. Hoewel thee na water het meest gedronken drankje in de wereld is, weten we er maar weinig van, aldus Marjoleine Sloos, de initiatiefnemer van het museum. “Veel landen hebben een theecultuur en een theemuseum.” Samen met Sander Sauvé zet ze zich in voor een Leidse variant. Als eerste stap hebben ze een fotowedstrijd georganiseerd met als thema thee. De beste foto’s zijn vanaf vrijdag te zien bij Café Abel.

“We dromen van een eigen gebouw waarin we de geschiedenis van thee vertellen”, zegt Sloos. “We gaan vertellen hoe thee ontdekt is en hoe thee geproduceerd wordt. En we zullen het verhaal vertellen van de biodiversiteit van thee. Er zijn wel honderden soorten thee.” Sauvé vult aan: “Thee staat ook voor verbinding. Daar willen we ook aandacht aan besteden via theeworkshops, bijvoorbeeld door het organiseren van Japanse theeceremonies.”


Sander Sauvé en Marjoleine Sloos over WereldTheeMuseum en de fotowedstrijd.

“Voor onze eerste expositie hebben we een wedstrijd uitgeschreven”, vertelt Sloos trots. “We hebben een jury samengesteld en die hebben een selectie gemaakt van foto’s die de relatie tussen thee en mensen uitbeelden. Je ziet bijvoorbeeld theeplantages, van een fabriekshal in India en iemand die heel stevig een kwetsbaar theeglas vasthoudt.” Sauvé: “We hebben de prijsvraag heel erg vrij gehouden om juist de creativiteit te prikkelen: Maak een mooie theefoto en stuur die naar ons op.”

De beste zestien foto’s worden geëxposeerd bij Café Abel vlakbij Museum Volkenkunde. Ze zijn te zien tijdens de openingstijden van het café. Daarnaast zijn in vitrines objecten geplaatst die wat met thee te maken. De expositie heeft een looptijd van ongeveer twee maanden. Donderdag worden de winnaars van de beste drie foto’s bekend gemaakt.

Cultuur Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×