(Foto: Archief Sleutelstad).

Omstreden camera's universiteitsgebouwen verdwijnen

De ruim 370 slimme camera’s die in de gebouwen van de Universiteit Leiden hangen om aanwezige personen te tellen, gaan niet meer aan.  Dat heeft het College van Bestuur (CvB) maandag besloten na een advies van de Universiteitsraad (UR).

“Hoewel dit advies niet bindend is, wil het college er graag gehoor aan geven”, aldus Martijn Ridderbos, vicevoorzitter van het CvB. “De UR vertegenwoordigt als medezeggenschapsorgaan onze gemeenschap van al onze medewerkers en studenten, dus daar luisteren we zorgvuldig naar.”

De camera’s zijn in 2020 opgehangen in de universitaire gebouwen om medewerkers en studenten te tellen in coronatijd. Volgens de universiteit met het oog op een veilige en gezonde werk- en studieomgeving. Onder medewerkers en studenten ontstond kritiek op de aanwezigheid van de camera’s en de universiteit kwam onder vuur te liggen. Uit onderzoek van universiteitsblad Mare bleek echter dat de camera’s veel meer kunnen, zoals het herkennen van het geslacht en zien of iemand een mondkapje draagt. Uit protest blokkeerden studenten eind december 2021 de ingang van het Lipsiusgebouw.

Omdat de camera’s ook niet optimaal beveiligd bleken, zijn ze in december 2021 uitgezet en heeft het CvB in overleg met betrokken afdelingen en deskundigen diverse maatregelen laten treffen om de privacy en security te verbeteren. Ondanks de aangebrachte verbeteringen is de UR van mening dat deze ‘geavanceerde apparatuur’ niet passend is voor het gebruik ervan en heeft het CvB geadviseerd ze weg te halen.

Leiden Maatschappij Cameragate Universiteit Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×