Burgemeester Emile Jaensch geeft de eerste Preek van de Leek. (Foto: PR)

Preek van de Leek in Oegstgeest door burgemeester Emile Jaensch

De eerste Preek van de Leek werd in Oegstgeest gehouden op 12 februari. Dit initiatief geeft personen buiten de kerk de kans ervaringen, verhalen of boodschappen te delen. De lekenprediker in de Groene of Willibrordkerk was niemand minder dan eigen burgemeester Emile Jaensch, die een oproep deed tot het nemen van verantwoordelijkheid. Sleutelstad zendt de Preek van de Leek morgen uit op televisie.

Na een dankwoord naar zijn ouders, vrouw en kinderen besprak Jaensch de zondeval uit Genesis 3. In zijn preek doet Jaensch een oproep tot het nemen van verantwoordelijkheid. Iets wat Adam en Eva destijds niet deden, zij schoven de verantwoordelijkheid voor hun zonde af op een ander. Volgens Jaensch is hun zonde dan ook niet het overtreden van het gebod, maar het niet nemen van de verantwoordelijkheid hierover.

Ook legt Jaensch uit waar het sterke verantwoordelijkheidsgevoel bij hem vandaan komt. Hij vertelt als klein jongetje een aantal keer door het communistische Oost-Duitsland te hebben gereden als hij zijn opa in Berlijn opzocht. De verschillen tussen dat land en Nederland hebben een diepe indruk op hem gemaakt. De ‘gewapende vrijheid achter een muur’ is een belangrijke drijfveer geweest voor Jaensch om maatschappelijk actief te worden.

Volgens Jaensch symboliseert die muur de beperking van vrijheid door macht en ontneemt dit mensen de mogelijkheid zelf verantwoordelijkheid te nemen. “De overheid mag nooit nietsontziend haar wil opleggen aan burgers. Het zijn de inwoners van een dorp, stad of land die met elkaar bepalen welke bevoegdheden ze overdragen aan een hoger orgaan. Daar ben ik me in al mijn vezels van bewust. De gemeente is van ons allemaal”, predikt de burgemeester.

Studententijd
Een andere belangrijke factor in Jaensch verantwoordelijkheidsgevoel is zijn studententijd in Amsterdam. In deze periode kocht hij een huis in de Pijp, waar hij kamers verhuurde aan andere studenten. Daar ontketende zich echter een jarenlange strijd met de gemeente over regels omtrent zijn huis. Ook hier benadrukt hij de verantwoordelijkheid: “De organisatie die ons kaders oplegt is óók van ons. Daar moeten we ons medeverantwoordelijk voor voelen.” Dit heeft hem geïnspireerd een luisterend oor te bieden aan inwoners en ondernemers die in de knel komen door het handelen van het grotere geheel: de gemeente.

De Preek van de Leek wordt uitgezonden door Sleutelstad op 21 februari om 16.30 uur. Gedurende de week wordt de uitzending een aantal keer herhaald.

 

Maatschappij Oegstgeest Preek van de Leek

Meer in dossier Preek van de Leek

Meer in dossier Preek van de Leek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×