Trudy Kwik (links) en Manon Plandsoen (rechts). (Foto: Sleutelstad)

Trudy's Vrouwenhoek: Manon Plandsoen staat als scheidsrechter 'haar vrouwtje' tussen de mannen

Leidenamateurvoetbal.nl maakt elke twee weken een podcast over vrouwen in de voetballerij in Leiden en omstreken. In ‘Trudy’s Vrouwenhoek’ gaat Trudy Kwik in gesprek met voetbalsters, trainsters, vrouwelijke bestuursleden, ‘de vrouw achter’ en ga zo maar door. Sleutelstad publiceert de podcasts als mediapartner van Leidenamateurvoetbal.

Manon Plandsoen (23) komt uit Voorschoten en is zelf begonnen met voetballen bij Voorschoten’97. Hoe lang ze dat heeft gedaan weet ze niet meer precies, een jaar of acht. Wat ze nog wel precies weet is hoe ze in het scheidsrechtersvak terecht is gekomen. Inmiddels ook een jaar of acht gelden. Met een vriend zou ze bij een wedstrijd gaan kijken, maar die moest eerst nog even een wedstrijdje fluiten. Ze was meteen verkocht en wilde zelf ook wedstrijden gaan leiden.

Inmiddels is ze één van de ongeveer veertig vrouwelijke scheidsrechters in Nederland. Ze fluit nu de tweede en derde klasse bij de mannen en heeft ook al meerdere wedstrijden in de Azerion Vrouwen Eredivisie op haar naam staan. Ze hoopt elk jaar haar promoties te maken en over vijf jaar hoofdklasse of hoger te fluiten. In de tussentijd begeleidt ze ook nog eens jonge meiden bij de club die wedstrijden fluiten.

Tijdens het gesprek komt respect op het veld naar haar als scheidsrechter aan de orde, maar ook het talenttraject waarin ze zit, wat ze er allemaal voor moet doen en laten en de opkomst van vrouwelijke scheidsrechters in de (inter)nationale voetbalwereld.

Voorschoten Trudy's Vrouwenhoek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×