Het voormalige warenhuispand waar als laatste Hudson’s Bay zat, was in een rapport dat de gemeente liet maken voor een nieuwe locatie voor de centrale bibliotheek van BplusC de voorkeurslocatie. Toch verhuist BplusC niet naar de Aalmarkt.
“Er zitten teveel nadelen en risico’s aan een verhuizing naar die plek”, oordeelt cultuurwethouder Yvonne van Delft. Ze maakte donderdag samen met de nieuwe BplusC-directeur Margot Nicolaes bekend dat de bieb op de huidige locatie in de Nieuwstraat blijft.
“De huidige locatie is eigendom van de gemeente”, bij de Aalmarkt zouden we moeten huren of gedeeltelijk eigenaar worden als we een etage zouden kopen”, schetst Van Delft een eerste reden om voor de bestaande locatie te kiezen. “Ook zouden we ook aan de Aalmarkt fors moeten investeren en een pand dat niet (helemaal) van ons is.” Daarnaast zou een verhuizing volgens Van Delft ook veel meer tijd kosten. “Er moeten dan allerlei procedures plaatsvinden. Een bibob-onderzoek bijvoorbeeld. Dat kost allemaal veel tijd en we willen nu eindelijk echt aan de slag.”
Cultuurwethouder Yvonne van Delft en de nieuwe BplusC-directeur Margot Nicolaes over de bibliotheek(locatie) van de toekomst.
Nieuwstraat
Om een moderne bibliotheek op de bestaande plek te realiseren moet er nog heel veel gebeuren. Het komende jaar wordt uitgetrokken voor het opstellen van de benodigde plannen. Zowel voor de verbouwing, waarbij de gebouwen van de centrale bibliotheekvestiging compleet worden gestript en vervolgens verduurzaamd, als voor het concept ‘bibliotheek van de toekomst.’ Daarbij moeten de gebouwen logischer worden ingedeeld, waardoor meer vierkante meters beschikbaar komen. Ook krijgt het gebouw een meer open uitstraling door de gevel verder open te maken.
Tijdelijke plek
Vanwege die enorme verbouwing die waarschijnlijk twee jaar gaat duren, moet de bieb op zoek naar een tijdelijke plek. Waar, dat weten de gemeente en BplusC nog niet. “Maar het zijn heel wat meters, dus we hebben wel echt een behoorlijk grote plek nodig”, weet Van Delft die haar plannen binnenkort voorlegt aan de gemeenteraad. Daarin worden ook andere locaties van BplusC meegenomen. Het Volkshuis bijvoorbeeld. Ook wordt gekeken naar het nieuwe Cultuurhuis Leiden dat de komende jaren vorm moet krijgen in de Hazewindsteeg naast de Leidse Schouwburg. ‘Functies gaan boven gebouwen’ is het devies bij de puzzel die de grote cultuurinstellingen aan het leggen zijn.
Toekomst
De ‘bibliotheek van de toekomst’ waar Leiden op aanstuurt, heeft niet alleen een modern, duurzaam pand, maar verandert ook inhoudelijk sterk ten opzichte van het bestaande verouderde concept. “Het moet een laagdrempelige ontmoetingsplek worden waar cultuur en kennis samenkomen”, zegt Van Delft. “In 1980 is voor het laatst grootschalig geïnvesteerd in de bibliotheek, dus het is hoog tijd om na jaren van praten nu echt aan de slag te gaan.”
Boeken
Ook BplusC-directeur Margot Nicolaes kan zich goed vinden in de uitkomsten van het onderzoek en het voorstel dat nu aan de gemeenteraad voorgelegd gaat worden. “Het is ook echt een voorrecht om te werken met een wethouder als Yvonne van Delft”, zegt ze. “Iemand die het belang van de bibliotheek-organisatie zo hoog heeft zitten. Dat heb ik ook wel eens anders meegemaakt.”
Volgens Nicolaes is de bieb in 2027, dat is het jaar waarop de verbouwing naar verwachting is afgerond en de bibliotheek van de toekomst terugkeert naar de Nieuwstraat, een mooie en duurzame plek voor zowel de medewerkers als de bezoekers van BplusC. “Een onmisbare schakel in onze stad die mensen helpt weer mee te doen in de maatschappij, mensen dichter bij elkaar brengt, het onderlinge begrip bevordert en de leefbaarheid vergroot.”
Die moderne bibliotheek is niet alleen meer een plek waar boeken worden uitgeleend, maar een plek voor de Leidenaren voor een leven lang leren, leesplezier en het ontwikkelen van taal- en digitale vaardigheden en creativiteit. “Maar boeken blijven we ook nog heel lang uitlenen. Dat zijn we zelfs wettelijk verplicht.”
Geld
Voor de bibliotheek is momenteel jaarlijks ruim drie ton beschikbaar via het meerjareninvesteringsplan van de gemeente. Met dat bedrag kan een investering worden gedaan van ongeveer 6,2 miljoen euro. Dat is onvoldoende voor de plannen waarover de gemeenteraad zich later dit voorjaar moet buigen. Daarom moet de raad dan meteen ook een besluit nemen over extra geld voor de ontwikkeling en exploitatie van de moderne bibliotheek. De gemeentelijke rekenmeesters zijn nog bezig met het becijferen van de benodigde extra middelen.
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907