(Foto: Robbert van Cleef)

Paalrot in Merenwijk thema voor waterschapsverkiezingen

In de Leidse Merenwijk is vrijdag campagne gevoerd voor de waterschapsverkiezingen. De partij Water Natuurlijk liet zich informeren over de problemen die de wijk kent met paalrot. “We zijn er niet alleen voor de boeren, maar ook voor de mensen in de wijken”, klinkt het.

Het wordt steeds duidelijker dat flink wat koophuizen in de Merenwijk last hebben van funderingsproblemen. Door de warmere zomers daalt de grondwaterstand zomers steeds meer waardoor de houten palen onder de huizen droog komen te staan. Als dat te vaak gebeurt, kan een huis gaan verzakken en ontstaan er scheuren.

Momenteel onderzoekt de gemeente Leiden hoe groot het probleem is en ook de wijk is zich gaan verdiepen in het probleem. Er is ook een speciale bewonerscommissie opgesteld die samen met de gemeente en het Hoogheemraadschap Rijnland de problematiek in kaart brengt. “We denken dat van de 14.000 bewoners van de Merenwijk zo’n 6.000 mensen met dit probleem te maken zouden kunnen krijgen”, weet Gerard van Hees van de wijkvereniging.

Merenwijkvoorzitter Gerard van Hees en lijsttrekker Sita Dewkali van waterschapspartij Water Natuurlijk over paalrot door lage grondwaterstand in de Merenwijk.

Houten palen
De wijk werd in de jaren ’70 gebouwd en het was toen nog gebruikelijk dat huizen op houten palen gebouwd werden. Later schakelden de bouwers over op betonnen palen. Het is nog niet helemaal duidelijk welke huizen precies houten palen hebben en welke betonnen. De bewoners van een huis aan de Klipperwerf hebben in ieder geval een houten fundering. ‘”ier onderzoekt de gemeente Leiden of het grondwaterpeil in de wijk wisselt per plek.”

Verantwoordelijk
De belangrijkste vraag voor de wijk is nu wat er aan het grondwaterpeil gedaan kan worden en wie verantwoordelijk is bij eventuele schade aan het huis. “Dat is wat men nu nog niet weet”, zegt Sita Dewkalie van Water Natuurlijk.

“De gemeente heeft een bepaalde verantwoordelijkheid, het waterschap heeft dat, maar ook de huiseigenaren.” Toch wil Dewkalie eerst de problemen in kaart brengen voor het over verantwoordelijkheden gaat. “Hoe groot zijn de problemen precies en welke maatregelen moeten we nemen? Laten we eerst het onderzoek goed doen en dan zien wie wat betaalt.”

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×