(Foto's: Regio15)

Schoorsteenbrand woning Aletta Jacobslaan snel geblust

In de schoorsteen van een woning aan de Aletta Jacobslaan op het Waardeiland is vrijdagmiddag brand ontstaan. Door het snelle optreden van de brandweer was het brandje ook weer vlug geblust. De inzet van de brandweer, die met meerdere wagens op de melding af zijn gekomen, trok de belangstelling van veel wijkbewoners.

Met behulp van de autoladder van de brandweer is het schoorsteenkanaal geïnspecteerd en schoongemaakt met een ramoneur. Dat is een stuk gereedschap dat wordt gebruikt door de brandweer om een schoorsteenbrand te doven. De ramoneur bestaat uit een aantal stalen kettingen van ongeveer vijftig centimeter lang, met aan het eind van die kettingen stukjes hoekijzer.

Ramoneur
Door de ramoneur in de schoorsteen tot beneden te laten zakken en deze met rukken weer omhoog te halen, worden de in brand staande roet- en koolresten van de schoorsteenwand losgeslagen. Die deeltjes worden door de brandweercollega’s beneden opgevangen en afgeblust. De ramoneur gebruikt de brandweer alleen bij vierkante schoorsteenkanalen. Bij ronde  gebruikt de brandweer stalen ronde borstels om de schoorsteenwand mee schoon te krabben.

112 Sleutelstad Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×