Maaike van Soest. (Foto: Roeland van Wely)

Interviewers gezocht om verhalen van oude Leidenaren vast te leggen

In het project ‘De Stem van Leiden’ interviewen vrijwilligers van de Historische Vereniging Oud Leiden (HVOL) oude Leidenaars over hun dagelijkse leven. Voor het project zoekt de HVOL nu interviewers om de interviewserie te kunnen voortzetten.

Voorzitter van het project is Maaike van Soest: “Het leuke van het interviewen van oude Leidenaren is dat je veel leert over de stad en over hoe mensen vroeger leefden. Als ik nu door de stad fiets, kijk ik er heel anders naar.”

“We zijn een groep van dertig vrijwilligers die Leidenaren interviewen over het Leiden van vroeger”, legt Van Soest uit. “Er zijn zoveel verhalen van Leidenaren. Dat willen we vastleggen, voordat ze dat niet meer kunnen vertellen. Leiden is natuurlijk de afgelopen zeventig jaar enorm veranderd. Het was een arme industriestad met krotten en een arme bevolking. Verleden jaar hebben we vierentwintig levensverhalen gebundeld in het boekje ‘De Stem van Leiden’.”

“We hebben een hele lijst van mensen om te interviewen. We hebben weleens een oproep geplaatst in het Leidsch Dagblad, maar we vinden de mensen om te interviewen vooral via via. We kunnen altijd nieuwe respondenten gebruiken. Het gaat erom dat je ouder bent dan 75 jaar, maar we zijn daar niet al te streng mee. De verhalen zijn te raadplegen in het archief van Leiden en worden ook gebruikt bij artikelen of boeken over fabrieken waar mensen hebben gewerkt.”

Gezocht
“We zoeken nu mensen die als vrijwilliger Leidenaren willen interviewen over het Leiden van vroeger”, zegt Van Soest. “Je moet interesse hebben in geschiedenis en je moet het leuk vinden om met mensen te praten. Je wordt niet in het diepe gegooid, maar gekoppeld aan een ervaren interviewer. Je krijgt een training en gaat dan eerst oefenen. Het is niet zoals een gesprek in een café zit. Je moet proberen om de mensen echt op hun praatstoel te krijgen.”

De tijdsbesteding valt volgens Van Soest best wel mee voor vrijwilligerswerk. “Het is niet zo dat je elke week of maand mensen hoeft te interviewen. We komen als groep drie keer per jaar bij elkaar. Het is dan een gezellige vergadering. De leden van De stem van Leiden doen zo’n twee à drie interviews per jaar met zijn tweeën. Je kan je tijd zelf indelen. Het verwerken van interviews kost wel veel tijd. Een interview van twee uur kost zo’n acht uur om uit te werken.”

Cultuur Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×