Ioana Tudor te gast bij Sleutelstad. (Foto: Roeland van Wely)

Theater De Generator wacht op geld, en gaat daarom gourmetten

Theater De Generator aan de Middelstegracht in Leiden komt 40.000 euro tekort, mede door corona. Onder de noemer ‘Wachten op Gourmet’ nodigt artistiek directeur Ioana Tudor van het theater bezoekers uit om zaterdag het toneelgezelschap te zien gourmetten: “Het goedkoopste kaartje kost 25 euro, het duurste 20.000 euro. Geld doneren mag ook, maar het lijkt me wel gezellig als mensen langskomen om met ons te hangen.”

“We maken professioneel theater dat de wereld een stukje beter maakt”, vertelt Ioana Tudor. “We streven naar een rechtvaardige wereld voor iedereen. We kiezen thema’s, bijvoorbeeld seksueel geweld, en plakken daar theater aan vast, bijvoorbeeld het feministische theaterfestival Amfeminine. Na een bezoek verlaat je de zaal met nieuwe inzichten en voel je je verantwoordelijk voor wat er op het podium gebeurt.”

“Ik ben heel blij dat de gemeente Leiden ons bij het opstarten van het theater heeft geholpen met geld. We krijgen nu 35.000 euro voor alles. Programmeren, produceren en ook om de buurt te betrekken bij ons theater. We zijn in gesprek met de gemeente om toch te komen tot een eerlijke manier van leven. Ik leef zelf zwaar onder de armoedegrens, dat red ik wel, maar het is wel absurd dat je als kunstenaar en directeur maar tussen de 5.000 en 7.000 euro per jaar verdient.”

De voorstelling
“We hebben besloten om te gaan eten voor geld”, aldus Tudor. “Het idee is heel komisch ontstaan. Eind van het jaar hadden we een eindejaarsborrel. We zaten op het podium en de technicus deed de theaterlampen aan. We hadden toen gesprekken en fantaseerden hoe het zou zijn als mensen naar ons zouden kijken, terwijl we op het podium aan het eten zijn. En we hadden het over tekort aan geld en de stress die we daarvan hadden. Dat kwam allemaal samen.”

De voorstelling ‘Wachten op Gourmet‘ is een woordgrapje, een verwijzing naar het absurdistische toneelstuk ‘Wachten op Godot’ van Samuel Beckett. “Wachten op gourmetten, dan hebben we ook iets te doen”, vertelt Tudor lachend. “Het is letterlijk wachten op geld. En daarmee houden we de eer aan onszelf. We durven hardop te zeggen: We hebben geen geld. Maar we doen al van alles. Strooi dat geld maar op ons. Het is ook leuk om ons te zien en te horen praten.”

Cultuur Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×