De komende tijd publiceert Sleutelstad wekelijks een aflevering van Taalsafari Leiden. Een serie die historicus/journalist Girbe Buist maakt met steun van het Leids Mediafonds.
Iedereen weet wat er bedoeld wordt met een kiekje. Het is een los uit de heup geschoten foto met weinig aandacht voor zaken als compositie en scherptediepte. De Leidse fotograaf Israël Kiek (1811-1899) stond aan de wieg van het begrip.
Kiek had een fotografiezaak aan de Rijnsburgersingel. Zijn beste klanten waren studenten. Veel studenten klopten ’s morgens zeer vroeg, na een nacht boemelen, bij Kiek aan voor het maken van een foto. Hij peilde dan de duisternis en gaf aan hoeveel tellen de opname zou duren. Waren het honderd tellen, dan liet een grappenmaker zich kieken met twee hoofden: vijftig tellen het hoofd op de linkerschouder en vijftig tellen op de rechterschouder.
Dat gebeurde niet één keer, maar duizenden keren. Deze rommelige en onscherpe kiekjes, zoals ze al snel werden genoemd, dienden voor studenten als bewijs er bij te horen. De foto’s waren kwalitatief slecht. Het draaide puur om het vastleggen van een groep studenten. Dat de foto’s niet echt professioneel waren, kwam mede door het feit dat Kiek vaak in de nacht uit bed werd getrommeld door de studenten.
Als herinnering aan Kiek werd er in 1999 aan de Rijnsburgersingel een monument opgericht. Dit Kiekmonument is gemaakt door Norman Beierle en Hester Keijser en bestaat uit een roestvrijstalen camera op driepoot aan het Kiekpad in het Singelpark bij molen de Valk. Het toestel was aanvankelijk gericht op de locatie van Kieks winkel aan de Rijnsburgersingel. Als je door de zoeker kijkt, zie je twaalf foto’s van Kiek.
De taalsafari wordt mogelijk gemaakt door financiële steun van het Leids Mediafonds.
Cultuur Leiden Taalsafari Leiden
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907