Theater Ins Blau startte zijn actie om te komen tot €80.000 voor energiezuinige LEDlampen als theaterspots. (Foto's: Chris de Waard)

Theater Ins Blau op weg naar energieneutrale toekomst

Theater Ins Blau heeft de ambitie het eerste vlakke vloer theater in Nederland te worden dat energieneutraal is. Een mooie ambitie die haalbaar lijkt, mits ook de grootste energieslurpers in een theater, de theaterspots, zuinig worden. LEDverlichting is dat. Probleempje is dat Ins Blau geen geld meer heeft om die lampen aan te schaffen. En dus wordt de hulp van het publiek ingeroepen. In moderne termen, Ins Blau start een crowdfunding campagne: Groen Licht voor Ins Blau. Maandag trapten zakelijk leider Van Leeuwen en wethouder Frank de Wit die af, sober en snel.

Chris de Waard in gesprek met wethouder Frank de Wit (D66, duurzaamheid) en zakelijk leider Kees van Leeuwen van Ins Blau.

U doneert en krijgt:
Zó snel dat Van Leeuwen haast wat belangrijke details vergat te vermelden. Niet dat hij het bedrag, €80.000, vergat te vermelden, noch het doel, de LEDverlichting. Maar crowdfunding betekent ook een tegenprestatie voor de donateur, een soort cafetarialijst. Die heeft Ins Blau dan ook. Doneert u €10 dan is eeuwige en vooral duurzame dank uw deel. Doneert u €20 dan komt daar een gratis kop koffie bij. Bij €50 komt de gesigneerde poster (naar keuze, uit het seizoensprogramma) in beeld, bij €200 een in de nieuwe foyer in te metselen steen met uw naam (en die steen blijft minstens 10 jaar zitten). Vanaf €500 komen de zeer speciale aanbiedingen: €500 leidt naar een speciale voorstelling met diner, €1.000 wordt de voorstelling exclusiever én dineert u met de artiesten, €5.000 is de top of the bill: de zaal is dan voor u om maximaal 250 gasten te ontvangen.

Deadline 17 april
Nu doet zich wel een uitdaging van formaat voor. Ins Blau wil het streefbedrag uiterlijk 17 april bereiken. Dat is snel, heel snel. Het idee is dat iedereen vrienden, vriendinnen, familie en kennissen opport om mee te doen. Iedere donateur krijgt via de e-mail – of fysiek – een poster om aan te tonen dat hij of zij al doneerde en anderen oproept om ook te doneren. De start was bliksemsnel. Het onthulde bedrag van €1.600 kon ter plekke al worden aangepast in €1.800. Vlak daarna was het al €2.000, toen twee zeer frequente bezoekers van Ins Blau een steen – of zijn het er toch twee geworden? – kochten. Als dit tempo kan worden aangehouden, moet over een maand die €80.000 kunnen worden aangetikt.

Fonds 1818
Eigenlijk moet er maar €50.000 worden bijeen gebracht. Als 10% van de €80.000 is bereikt, zal Fonds 1818 zijn belofte gestand doen en €30.000 storten. Ins Blau kan dus relatief snel halverwege het doel zijn.

Wat als?
Crowdfunding kent ook de spelregel ‘wat als het doel niet wordt gehaald?’. Blijft Ins Blau onder de 80% van het doel, dan krijgt iedereen zijn geld terug gestort. Komt men tussen de 80% en 100% uit, dan wordt de donateurs gevraagd wat zij willen: terug ontvangen of toch aan Ins Blau schenken. En als de aktie door het doel van €80.000 schiet, dan komt het overschot ten goede aan andere groene doelen van Ins Blau. “Een energieneutrale koelkast” leek voorzitter Egon Snelders, grappend, wel wat.

De steun moet blijken
Wethouder De Wit vond het “stoer” dat Ins Blau dit doet. Voor zover hij meende te weten, is dit het eerste “vlakke vloertheatertje in Nederland dat energieneutraal gaat worden”. Als wethouder draagt hij een forse steen bij aan het project van verbouwing en vergroening. Nu moet gaan blijken of het netwerk van Ins Blau omvangrijk genoeg is, draagkrachtig genoeg is en bereidwillig genoeg. Snelheid is echter ook nodig. Ins Blau roept dan ook op zoveel mogelijk buzz te creëren. Praat erover (en doneer hier). Vindt u het alleen maar spannend om te volgen? De stand staat hier (en dan blijkt het nu al €2.200 te zijn).

Cultuur Leiden Politiek Reportage duurzaam


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×