De douchezandloper: leuker dan een stopwatch (Foto: Frank Steenkamp)

Gas minderen: de douchetimer

Gas besparen tijdens het douchen. Dat klinkt als dweilen met de kraan open. Toch kan het best, zonder kou te lijden. En je hoeft er niet minder schoon en vrolijk van te worden. Dat blijkt uit tips van MilieuCentraal en de energiebedrijven. Het kan weer honderden euro’s opleveren, en er zijn aardige gadgets voor op de markt.

De gemiddelde Nederlander staat acht minuten per dag onder de douche. Dat kost per persoon honderd kubieke meter gas per jaar. Zelfs met het nieuwe tariefplafond van de regering is dat al 150 euro per jaar. Voor een gemiddeld gezin komt dat neer op 330 euro. Daar kan makkelijk een heel flinke hap vanaf.

Lees alle artikelen terug in het ‘Gas minderen’ dossier van Sleutelstad

Er zijn veel technische snufjes die je helpen bij zuiniger douchen, maar de grootste en snelste winst haal je door gewoon korter te douchen. Lukt het om je douchetijd te halveren, dan scheelt dat 75 euro per persoon per jaar. Dit kan je op twee manieren bereiken.

Niet elke dag
Minder vaak douchen klinkt misschien vies en oncomfortabel. En onder die warme straal is het ook zo lekker wakker worden. Maar het mag zeker minder, vinden huidspecialisten. Volgens deze artsen is dagelijks douchen zelfs minder gezond. Het beschadigt de natuurlijke beschermlaag van je huid.

Huidartsen raden daarom aan om maar twee of drie keer per week warm en met zeep te douchen. Op andere dagen kan je je beter wassen bij de wastafel, of je kort zonder zeep afspoelen. Dat kan zelfs koud: even wennen, maar verfrissend. Doen we dit, dan kan het gasverbruik voor het douchen met meer dan de helft dalen, tot maar veertig kuub per jaar.

Vier minuten
Wie toch dagelijks wil douchen, moet eens letten op de tijd. Want met die warme straal op je kop droom je al gauw heel wat minuten weg. Dat kan flink in de papieren lopen, maar nodig is het eigenlijk niet. Maak je haar even nat, doe shampoo in je haar en laat die goed inwerken. Zet pas daarna de kraan vol open en je kunt je makkelijk in vier minuten afsoppen, van top tot teen.

Let iedereen op de tijd, dan kunnen we zo het gasverbruik onder de douche halveren. En wie écht wil doorpakken, gaat twee tot drie keer per week maar vier minuten onder de douche. Dan heb je voor een heel jaar douchen nog maar 25 kuub gas nodig, een kwart van wat we nu in Nederland gemiddeld gebruiken. Voor een gezin van drie personen scheelt dat al bijna 350 euro per jaar!

De zandloper
Alleen: hoe bewaak je die douchetijd dan op een aardige manier? Hoe moet dat als je een paar kids in huis hebt die hier helemaal niet mee bezig zijn? Je ziet jezelf al met een stopwatch in de deuropening staan: een garantie voor koude oorlog in het gezin!

Het kan gelukkig ook leuker, met een speciale douchezandloper. Ze zijn bij vele webshops te koop. Meestal met blauw of rood zand, in een stevig plastic buisje dat niet gauw breekt. En je maakt het met een zuignapje vast aan de douchewand. Ze kosten 4 tot 10 euro. Dus met één of twee maanden heb je de aanschaf terugverdiend.

Met wat zoeken kan je zelf kiezen tussen zandlopers van drie, vier of vijf minuten. En als je het echt goed wilt doen, neem dan een combinatieset van drie zandlopers: groen staat voor vier minuten, blauw is zes minuten en met rood weet je dat je de grens van acht minuten bereikt. Koppel aan groen wat extra zakgeld en wie weet wat je voor elkaar krijgt. Deze driekleur kost bij diverse webshops ook maar 10 euro, inclusief verzending.

Technische snufjes
Er zij nog meer technische tips waarmee je de douche minder gas kan laten gebruiken. Maar dat is meer puzzelwerk of kost meer dan één of twee tientjes. Die snufjes en gadgets bewaren we voor een latere ronde. Eerst het laaghangend fruit plukken, of: de quick wins.

Dit is de derde aflevering van een reeks berichten over “Gas minderen” van Sleutelstad. Deze serie is mede mogelijk gemaakt door het Leids Mediafonds

 

Duurzaamheid Leiden Nieuws Regio duurzaam Gas minderen


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×