ZVL-1886, met tweede van links middelste rij Tess van der Meer. (Foto: ZVL-1886)

Waterpoloster Tess van der Meer: 'De bal afpakken van je tegenstander is het leukste'

Begin februari kreeg ze de aanmoedigingsprijs bij de Leidse Sportprijzen en door velen wordt ze het waterpolotalent van Leiden en de verre omstreken genoemd. De 17-jarige Tess van der Meer probeert het hoofd koel te houden bij al die complimenten. “Ik leid gewoon mijn eigen leven, maar blijkbaar doe ik toch iets speciaals.”

Tess van der Meer begon met waterpolo omdat haar vader en broer het ook deden. Gewoon in Alkemade. Omdat ze opviel, werd ze als dertienjarige al gescout door ZVL-1886. “Dan besef je wel dat je beter bent dan je leeftijdsgenoten.” Ze schopte het tot de Jong Oranje-selectie die meedeed aan het WK onder 16 en maakte vorig jaar haar debuut in het vrouwenteam van Iefke van Belkum bij ZVL-1886.

Sport071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Tess van der Meer over waterpolo bij ZVL-1886, de ZwemAcademie in Eindhoven en Olympische Spelen.

Bij de uitreiking van de Leidse Sportprijzen kreeg Tess van der Meer de aanmoedigingsprijs. “Superleuk dat ik dit mag ontvangen. Geeft toch support om door te gaan met sporten op dit niveau.” Dat niveau is bijvoorbeeld het eerste team van ZVL-1886 dat uitkomt in de eredivisie en meedoet in Europese competities. “In het begin was het wel spannend, maar nu mag ik elke wedstrijd meedoen en kom ik steeds meer op mijn plek in het team.”

Haar passie in het water is verdedigen. “Het is zo mooi als je de bal van je tegenstander kunt afpakken en weer doorgaan. Mijn sterkste punt is mijn kracht en weten wat het juiste moment is om de bal af te pakken.” Een ander teamlid mag dan scoren van Van der Meer.

Mondiale top
Sinds driekwart jaar pendelt Van der Meer wekelijks op en neer naar Eindhoven. In het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion is een van de ZwemAcadamies van de KNZB gevestigd. Op de eigen website van de bond aangeschreven als het opleidingsprogramma voor zwemmers waarvan de bond denkt dat ze binnen vier jaar de mondiale top kunnen bereiken. Van der Meer vindt het lastig zo naar zichzelf te kijken. “Ik wil nog wel een paar jaar bij ZVL-1886 blijven en dan wellicht naar het buitenland.”

Komend weekend staat er twee wedstrijden op het programma voor ZVL-1886. Op zaterdag uit tegen Utrecht en op zondag uit tegen PSV in Eindhoven. “Dat is best pittig, twee wedstrijden. Maar ik ben het gewend, want ik speel elk weekend een dubbel programma. Zowel in het eerste als in mijn eigen team (dames 2).”  Komen aanmoedigen mag altijd.

Leiden Sport


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×