Anton Dalhuijsen verheugt zich op de Joop Zoetemelk Classic. (Foto: Sleutelstad)

Inschrijvingen Joop Zoetemelk Classic open: 'Iedereen mag met Joop op de foto'

Wielervereniging Swift houdt op zaterdag 18 maart weer de jaarlijkse Joop Zoetemelk Classic. Toerfietsers kunnen het nieuwe seizoen beginnen met een tocht van 50, 75, 100 of zelfs 150 kilometer. Anton Dalhuijsen, voorzitter van de stuurgroep die het organiseert, heeft er heel veel zin in. “Schrijf je snel in, want het wordt een prachtige dag. En de herinnering mag je houden.”

De Joop Zoetemelk Classic is genoemd naar voormalig wielrenner Joop Zoetemelk. “Het is algemeen geaccepteerd dat hij de beste wielrenner is die Nederland ooit gehad heeft”, vertelt Dalhuijsen trots. “En hij was kind van de streek: hij is opgegroeid in Rijpwetering en zat in Leiden op de ambachtsschool. Hij werd op zijn zestiende lid van Swift en is nog altijd erelid bij de vereniging.”

Sport071-presentator Cor van der Velden in gesprek met Anton Dalhuijsen – deel 1.

Zoetemelk is net als ieder jaar ook deze editie weer aanwezig bij de Classic. De oud-renner, die in zijn carrière onder meer goud won op de Olympische Spelen, het wereldkampioenschap op de weg en de Tour de France van 1980, fietst zelf niet mee. “Hij heeft in 2020 een zwaar ongeluk gehad”, legt Dalhuijsen uit. “Daar is hij goed van hersteld, maar hij heeft nog maar weinig kracht in zijn rechterarm, waardoor hij niet meer kan fietsen.”

Computerman
De tocht wordt verreden met mooi weer, verklapt Dalhuijsen alvast. “Ik heb al even gekeken wat ze voorspellen voor 18 maart, en er staat nu een zonnetje en elf graden. Kortom: ideaal fietsweer.” Maar ook als de voorspelling onverhoopt wijzigt, is dat geen probleem volgens de organisator: “Op elk weertype kun je je kleden.”

Inschrijven kan via internet. “Als je zoekt op Joop Zoetemelk Classic, dan heb je het zo gevonden”, raadt Dalhuijsen aan. De inschrijving is open tot en met zondag 12 maart. “Het kan tot die zondagavond om 23.59 uur. Dat heeft onze computerman zo ingesteld.” De inschrijfkosten zijn vijftien euro, maar daar krijg je een hoop voor terug, zegt Dalhuijsen: “Je krijgt krentenbollen, bananen, een volledig uitgepijlde route en ook nog een buff, een soort nekwarmer die op zichzelf normaal al een tientje kost.”

En dan hebben alle deelnemers ook nog de mogelijkheid om na afloop met Joop op de foto te gaan. “Veel jongeren vinden dat leuk, en dan vertellen ze dat hun vader toen hij klein was groot fan was van Joop.”

Sport071-presentator Cor van der Velden in gesprek met Anton Dalhuijsen – deel 2.

Leiden Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×