Ioana Tudor. (Foto: Roeland van Wely)

Op theaterfestival Amfeminine staat thema seksueel geweld centraal

Het feministische theaterfestival Amfeminine van Theater De Generator staat dit jaar in het teken van seksueel geweld. Zaterdagmiddag 4 maart vindt eerst om 15.00 uur een workshop plaats hoe een goede gesprekspartner te zijn voor iemand die een #metoo-ervaring wil delen. ’s Avonds vinden er performances plaats, een live podcast en gaat de dansvloer open met dj’s.

“Vanwege de verkrachtingen in 2019 in Leiden is het extra belangrijk voor Leiden om aandacht te besteden aan seksueel geweld”, zegt artistiek directeur Ioana Tudor van Theater De Generator. “Het stond dan ook al een tijdje op mijn planning om wat met het onderwerp te doen. De verhalen over verkrachtingen komen niet naar boven. We praten er niet over. Ik denk dat ook zaken die met vrouwen te maken hebben minder aandacht krijgen, vandaar ook dat wij dit festival drie jaar geleden hebben opgericht.”


Ioana Tudor over het feministische theaterfestival Amfeminine van De Generator

“We hebben een workshop die vooral bestemd is voor mensen die gesprekspartner zijn als een vrouw bij hen komt met een verhaal over seksuele intimidatie, aanranding of verkrachting. Wat dan te doen. Je kan al heel snel wat verkeerds zeggen. Vrouwen die het overkomt voelen zich al beschaamd, omdat er zo weinig over gepraat wordt en het is je lichaam, heel persoonlijk. De workshop wordt gegeven door een professional.”

De avond
“De avond is opgebouwd uit twee theaterperformances. Maar we hebben ook een podcast die een inleiding vormt van waarom we dit festival hebben georganiseerd. Enerzijds omdat er in Leiden te weinig over seksueel geweld wordt gepraat, anderzijds omdat wij als organisatoren vrouwen zijn die dat aan den lijve hebben ondervonden. Wij zijn nog aan het zoeken, hoe bespreek je zo’n thema op een gevoelige manier zonder dat je bij mensen nog meer vervelende ervaringen triggert.”

De voorstellingen die gespeeld worden zijn ‘Ik ben oké’ van Yael Korse en ‘Sex & Violence’ van Ioana Tudor. Er zijn bijdragen van studentenvereniging DAC, FEL Leiden, de Leidse kunstenaars Inez Staarink en Bas van der Krogt en er is een podcast van Klara Beetz met de titel ‘Pijn’. Na de voorstellingen gaat de dansvloer open met DJ Flexusz, van het Leidse DJ collectief FLUX/X, DJ VOIX en twee dj’s van DAN SAV OND. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website van Theater De Generator.

Advertentie

Cultuur Leiden Maatschappij Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×