Dick de Boer (in rood) bij zijn collectie tijdens de opening (Foto: Roeland van Wely)

Het Parijs van oorlogspiloot en kunstenaar Georges Villa in Leiderdorp

Leiderdorp is niet de plek waar je een inkijkje verwacht in de bruisende wereld van Parijs. Toch is dat er wel dankzij Leiderdorper Dick de Boer. Want tijdens zijn fietstocht naar Barcelona liep hij in Frankrijk een zonnesteek op. Terwijl hij uitrustte, kreeg hij van zijn gastvrouw een boek over de Franse piloot, karikaturist en schilder Georges Villa (1883 – 1965). De aanleg van een verzameling volgde en is nu in een grote vitrine te bewonderen in cultureel centrum de Sterrentuin.

“Villa was de zoon van een Franse generaal”, vertelt De Boer enthousiast. “Maar hij wilde tot grote teleurstelling van zijn vader geen soldaat worden maar kunstenaar. Hij ging kunst studeren in Parijs en maakte daar veel portretten. Vervolgens werd hij op zijn twintigste gevraagd om naar Rusland te komen. Aan het hof van de Russische tsaar gaat hij portretten maken. Daarmee vestigde hij ook zijn naam. De Franse elite wilde vervolgens ook door hem geschilderd worden.”


Dick de Boer over Georges Villa en de expositie in de Sterrentuin

“Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd hij piloot. Hij overleefde de oorlog en wordt de kunstenaar van de luchtvaart. Alle affiches die er toe doen in die tijd werden door hem gemaakt. Mijn kleine collectie is representatief voor de hele lijn van zijn leven. Het geeft een mooie indruk van het leven in Frankrijk, in Parijs tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Je ziet het leven als het ware door een kleine lens sterk uitvergroot en dat is erg leuk om naar te kijken”, aldus De Boer.

Tekst loopt door onder foto
Werk van Georges Villa. (Affiche: PR)

Lezing
De Boer verzorgt op 17 maart een lezing over Villa in de Sterrentuin onder de titel ‘Montmartre a chanté – Het bruisende leven van de Franse piloot, karikaturist, schilder Georges Villa’. Daarin vertelt De Boer hoe hij Villa op het spoor kwam en geeft hij een overzicht van het werk van Villa. Belangstellenden dienen zich voor de lezing aan te melden via de website www.volksuniversiteitleiderdorp.nl of met een mailbericht aan info@volksuniversiteitleiderdorp.nl.

De tentoonstelling is georganiseerd door de Volksuniversiteit Leiderdorp. Het is gratis te bezoeken tot en met 7 april tijdens de openingstijden van de Sterrentuin op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur op de Van Diepeningenlaan 110 in Leiderdorp.

Cultuur Leiderdorp Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×