Marathonschaatster Olin Verhoog tweede van Zuid-Holland: 'Ik had er meer van verwacht'

De Zoeterwoudse marathonschaatster Olin Verhoog was niet verrast met haar tweede plaats op het Zuid-Hollands kampioenschap marathonschaatsen afgelopen weekend. Eigenlijk hoopte ze zelfs op de overwinning. “Ik wist dat ik goed was en bij de kanshebbers hoorde, ik ben niet voor niets vierde geworden bij de alternatieve Elfstedentocht.”

Het kampioenschap van Zuid-Holland is normaal gesproken best een zware wedstrijd, weet Verhoog. “Er komen een hoop schaatstoppers uit onze provincie. Maar deze keer was het deelnemersveld wat minder sterk dan andere jaren. Ik was al eens derde geworden, dus ik hoopte nu om te winnen.” Uiteindelijk bleek Brit Qualm uit Wassenaar een maatje te sterk.

Toch is Verhoog heel tevreden over het marathonseizoen dat komende zaterdag afloopt. “In februari waren de wedstrijden op de bevroren Weissensee in Oostenrijk. Daar was ik heel goed, met name in de alternatieve Elfstedentocht.” Die wedstrijd is, net als de echte Elfstedentocht, tweehonderd kilometer lang, en dat is een uitdaging op zich. “Na honderd kilometer doet alles in je lichaam pijn, en dan moet je die hele afstand dus nog een keer.”

De kunst is om goed te blijven eten en drinken. “Er is een verzorgingsstraat waar verzorgers staan die eten en drinken aanreiken. En verder moet je gewoon blijven schaatsen en niet te veel aan de pijn denken.”

Het was voor Verhoog de eerste keer dat ze zo’n lange wedstrijd uitreed. “En eigenlijk tot mijn verbazing had ik nog wat over op het eind, dus ik kon meestrijden om de overwinning.” Uiteindelijk werd ze vierde, “maar de nummer één lag echt maar een seconde of zo voor me.”

Olin Verhoog vertelt over het afgelopen marathonseizoen bij Sport071.

De mooiste marathons zijn op natuurijs, vindt Verhoog. En dan niet op opgespoten baantjes bij een korte vorstperiode zoals afgelopen december. “Dat is eigenlijk net als een gewone marathon op een kunstijsbaan, maar dan met slechter ijs. Ik houd van het echte open water, de vaarten en plassen. Dat is toch zoals schaatsen echt hoort.”

Verhoog wil zich volgend seizoen handhaven bij de top van Nederland en misschien wel de alternatieve Elfstedentocht winnen. “Maar als we in Oostenrijk zitten en het gaat in Nederland hard vriezen, dan gaan we allemaal natuurlijk direct terug om in eigen land te schaatsen.”

Marathonschaatsen is geen internationale sport en dat is jammer, vindt Verhoog: “We zijn ook geen echte profs, iedereen heeft er een baan naast.” Wel internationaal is de massastart, een vergelijkbare sport die onder het langebaanschaatsen valt. “Bij de massastart ga je maar 16 rondjes en kan je onderweg punten verdienen”, legt Verhoog het verschil uit. “Bij een gewone marathon moet je tachtig rondjes en gaat het alleen om wie het eerst bij de finish is.”

Verhoog komt zelf ook af en toe uit op de massastart. “Bij het NK deed ik mee. Het is wel heel speciaal om toegejuicht te worden door een vol Thialf.” Toch ligt haar hart meer bij het marathonschaatsen: “Het is tactisch een heel leuk spelletje, en je kan lekker rammen. Langebaanschaatsen is veel technischer.”

Na komend weekend zit het marathonseizoen erop, maar Verhoog gaat niet de hele zomer stilzitten. “Ik ga skeeleren. In die discipline zijn er ook marathonwedstrijden, dus ik blijf gewoon doorsporten.”

Sport Zoeterwoude


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×