Minister Christiane van der Wal voor Natuur en Stikstof sprak woensdagavond tijdens een politiek café van de VVD Leiden. (Foto's: Chris de Waard)

Minister Van der Wal: 'Geen andere manier dan stikstofkraan dichtdraaien'

Op Internationale Vrouwendag kwam een van de topvrouwen van de VVD naar Leiden om in gesprek te gaan met de Leidse afdeling van die partij. Tijdens de politieke avond in de Tuinzaal van Grand Café De Burcht sprak minister Christianne van der Wal stevige woorden over de noodzaak om zo snel mogelijk de neerslag van stikstof fors in te perken. “En het liefst met vrijwillige maatregelen, want dat gaat het snelste.”

Die snelheid is echt van heel groot belang, zo hield ze haar gehoor voor. “Dat besef groeit ook. En niet alleen in ons land. Ik word tegenwoordig gebeld door collega’s uit Vlaanderen, Spanje, Luxemburg. Die willen weten: Hoe doen jullie dat?”

De klus waaraan Van der Wal als minister begon is enerzijds een bijzonder complexe opgave. “We moeten de hele agrarische sector veranderen naar heel nieuw landbouwsysteem. Als we dat niet doen, kunnen we gewoon geen vergunningen meer verlenen. Ook niet aan boeren voor nieuwe stallen.” Anderzijds is de opgave weliswaar groot, maar toch ook weer eenvoudig. “We hebben namelijk geen keuze. En partijen die zeggen dat er een andere manier is, die vertellen niet het eerlijke verhaal. Dat is gewoon niet zo.”

Minister Christianne van der Wal sprak woensdagavond tijdens een politieke avond van de VVD Leiden.

Vrouwendag
Omdat de minister sprak op Internationale Vrouwendag kwam ook dat onderwerp aan de orde. “Ik loop daar nog steeds tegenaan. En dat in 2023. Als je als vrouw een stevige koers vaart, ben je nog steeds al gauw een bitch, terwijl een man in zo’n situatie geldt als een stevige leider. Ik zeg daar tegenwoordig wat van. Die mannen doen het vaak niet eens bewust als ze vragen hoe ik dat thuis doe met de kinderen. Mijn man krijgt die vraag nooit, zelfs niet met een vrouw die minister is.”

Snelfietspaden
In de discussie over het belang van het reduceren van de stikstofdepositie (de neerslag van stikstof in de natuur) benadrukte Van der Wal dat dat keihard nodig is om vergunningen te kunnen verlenen voor allerlei economische activiteiten. Als voorbeelden kwam de energietransitie langs. En de aanleg van busbanen en snelfietspaden. “Of dat echte VVD onderwerpen zijn? Nou zeker”, zegt Van der Wal die ook gedeputeerde is geweest in Gelderland met mobiliteit in haar portefeuille. “Daar heb ik heel veel op ingezet, omdat ik er van overtuigd ben dat heel veel mensen de auto laten staan en de fiets pakken als ze kunnen doorfietsen en voorrang krijgen. En dan hoef je ook geen parkeerplaatsen aan te leggen. Dus ik ben daar enorm van.”

Natuurcrisis
Van der Wal is niet alleen minister voor stikstof, maar ook voor natuur. En dat wordt naast stikstof de komende jaren ook een zware kluif. “We hebben ook geen stikstofcrisis, maar een natuurcrisis. Natuurherstel is echt heel belangrijk. Schone lucht, schoon drinkwater, biodiversiteit, het halen van klimaatdoelen. Het is allemaal ook weer nodig om vergunningen te kunnen verlenen voor economische activiteiten. Want dat kan alleen als natuur op orde is.”

2030
Voor partijen of zelfs provincies die nu roepen geen uitvoering te zullen geven aan het halen van de stikstofdoelen in 2030 heeft Van der Wal een duidelijke boodschap. “Dan gaat de boel dus op slot. Als ze niet voldoende stikstofredactie halen, kunnen ze geen vergunningen verlenen. Ook niet aan hun eigen boeren.”

Miljonairs
Over die boeren is de minister ook duidelijk. De uitkoopregelingen worden naar verwachting binnenkort door Europa goedgekeurd en dan kan de compensatie van de drieduizend piekbelasters beginnen. Dat zijn boeren met de hoogste uitstoot in de buurt van natuurgebieden. Hen uitkopen, levert immers het meeste op. Om die reden is er nu een royale regeling, waarbij de boeren 120 procent krijgen van de waarde. “Die regeling komt er nu eenmalig en daarna komt zo’n kans nooit meer”, zegt Van der Wal stellig. Er worden overigens geen boerderijen of weilanden opgekocht, maar productierechten. “Die boeren kunnen gewoon blijven wonen waar ze wonen en met hun grond iets anders gaan doen.” Dat kan soms ook woningbouw zijn, zo is de verwachting. “Je zal dan ook zien dat ik over een paar jaar sta te verdedigen dat we boeren miljonair hebben gemaakt.”

 

 

 

 

 

 

 

 

Leiden Politiek Regio


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×