(Foto's: Archeologie West-Friesland en video: Robbert Beurse)

Bijzondere middeleeuwse schat te zien in Rijksmuseum van Oudheden

Het Rijksmuseum van Oudheden laat vanaf vandaag een duizend jaar oude schat uit de middeleeuwen zien. Het gaat om vier versierde gouden hangers in de vorm van een maansikkel, twee stukjes goudblad die aan elkaar passen en 39 kleine zilveren munten. De schat werd in 2021 gevonden door een detectorzoeker in het Noord-Hollandse Hoogwoud.

De datering van de munten in de periode 1200-1250 geeft aan dat de kostbaarheden rond het midden van de dertiende eeuw in de grond zijn verstopt. Maar de sieraden waren toen al twee eeuwen oud: duur en gekoesterd bezit. Gouden sieraden uit de ‘Hoge Middeleeuwen’ zijn in Nederland uiterst zeldzaam en de periode waarin deze kostbaarheden zijn begraven, is er  een met belangrijke historische gebeurtenissen. Het is de onrustige tijd van de oorlogen tussen West-Friesland en het graafschap Holland en het sneuvelen van de Hollandse graaf Willem II in de omgeving van Hoogwoud.

Daarmee zijn deze sieraden en munten van grote betekenis voor de archeologie en geschiedenis van Noord-Holland en West-Friesland en zelfs van (inter)nationaal belang. De vondst is van 9 maart tot medio juni in het museum te zien en later dit jaar ook in de wintertentoonstelling ‘Het Jaar 1000’.

Cultuur Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×