Terraza Vaio, waterverf en inkt op papier, van Abel Rodríguez.

Expositie AANWINSTEN 2020-2022: beelden van Rwanda tot Colombia

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) toont in de tentoonstelling ‘AANWINSTEN 2020-2022’ verrassende toevoegingen aan haar kunstcollectie. Een deel van de kunstwerken is geschonken aan het ziekenhuis, een deel aangekocht. Het doel van de kunstcollectie is om medewerkers, bezoekers, patiënten en studenten van het ziekenhuis afleiding en troost te bieden. In de werken staan vaak verzoening en de natuur centraal.

Een van de meest intrigerende werken is van Abel Rodríguez. In 2014 kreeg deze Colombiaanse kunstenaar nog de Prins Claus Impact Award uitgereikt door prins Constantijn. Rodríguez werd in 1941 geboren als lid van de Nonuya-stam in het Colombiaanse Amazonegebied. In zijn tekeningen bewaart hij zijn kennis van de regionale flora en fauna. Hij noemt zich verspreider van kennis. Het is gemaakt in verschillende kleuren groen. “Kinderlijke eenvoud”, noemt Sandrine van Noort, Hoofd Kunstzaken LUMC het werk Terraza Vaio dat is gemaakt met waterverf en inkt op papier.

Van de in Kroatië geboren en in Rotterdam wonende fotograaf Lana Mesic hangt een foto uit een serie over Rwanda. Twintig jaar na de genocide leven slachtoffers en daders weer naast elkaar. Mesic vroeg aan overlevenden en daders om het moment van verzoening opnieuw na te bootsen. Het leverde mooie kunstwerken op. Een daarvan is nu dus opgenomen in de collectie van het LUMC.

De tentoonstelling is tot 22 mei 2023 gratis te bezichtigen in de galerie van het LUMC.

Cultuur Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×