De 12-jarige Nino kwam vrijdag om bij een verkeersongeluk in Leiderdorp. (Foto via de familie)

Moeder doodgereden Nino (12) radeloos: 'Meerdere keren melding gemaakt over dat kruispunt'

Radeloos is ze, maar ook vastberaden. Kirsten van der Zeeuw leeft sinds vrijdagochtend in een nachtmerrie. Haar 12-jarige zoon Nino kwam in Leiderdorp om bij een ongeluk op de Rietschans. Hij was onderweg naar school toen hij werd geschept door een vrachtwagen. “Er zijn geen woorden voor”, zegt Kirsten. Tegelijkertijd is ze vastberaden om er werk van te maken. “Want”, zo zegt ze: “Ze kaartte dit kruispunt nota bene zelf al meerdere keren aan bij de gemeente.”

“Ik kan het eigenlijk niet beschrijven”, verzucht de alleenstaande moeder. Ze is helemaal kapot van het verlies van haar enige kind. “Dit is vernietigend voor mijn hele familie. Voor de opa, oma en overgrootmoeder van Nino, voor zijn ooms en tantes. We waren altijd zo close, een heel hechte familie.”

En dan slaat het noodlot toe. Nino was onderweg naar het Marecollege in Leiden, waar hij op school zat. Hij had het eerste uur vrij. Rond 9.30 uur ging het mis op de Rietschans. Na een botsing met een vrachtwagen overleed de tiener ter plekke aan zijn verwondingen. De 44-jarige vrachtwagenchauffeur werd aangehouden.

Op de plek van het ongeluk is een bloemenzee ontstaan voor Nino. (Foto: Omroep West, Tom van der Horst)

Belletje van politie
Kirsten was op dat moment op bezoek bij haar tante, zoals ze dat zo vaak deed. Ineens ging de telefoon. “Het was een nummer dat ik niet kende, dus meestal neem ik dan niet op.” Deze keer deed ze dat wel. Een agent aan de andere kant van de lijn viel met de deur in huis: “Bent u Kirsten van der Zeeuw?” Ja, was het antwoord. “Ik moet nú weten waar u bent.”

Ondanks dat de agent zei dat hij van de politie was, vond Kirsten het maar vreemd en hing ze op om vervolgens haar vader te bellen. De politie was ondertussen bij de moeder van Kirsten langsgegaan om het trieste nieuws over te brengen.

Via haar vader werd Kirsten uiteindelijk op de hoogte gebracht. “Hij zei half hijgend: ik kom nu naar je toe.” Ze hoorde aan zijn stem dat er iets mis was. “Ik ging nadenken wat er zou kunnen zijn.” Ze dacht nog: het kan niks met Nino zijn, want die is al op school. Ook haar moeder was net nog online geweest, dus dat kon het ook niet zijn, zo ging ze de scenario’s langs.

Gemeente
Toen haar vader bij haar aankwam, hoorde ze dat het echt mis was en stortte haar wereld in. “Ik kan hem nooit meer vasthouden, nooit meer zien, nooit meer horen. Niet alleen Nino is dood, ik ben het ook. De zin van het leven is weg”, zo schrijft ze haar emoties op. “Er zijn eigenlijk gewoon helemaal geen woorden voor hoe ik me voel.” Liever had ze ook haar verhaal helemaal niet gedaan, maar het bizarre is dat ze zelf al meerdere keren melding maakte bij de gemeente van de gevaarlijke situatie van de plek waar haar zoon omkwam.  Dat deed ze telefonisch.

Met de meldingen is volgens haar niets gedaan en dus is de woede groot. “Er werd dan gezegd dat het gebied in zijn geheel over een tijdje op de schop gaat, dus dat ze er niks aan zouden doen. Dat kostte dan te veel geld.” Op social media zeggen ook veel mensen na het ongeluk dat het wachten was tot het een keer mis zou gaan op dat punt. Ook zijn er vanuit de school in de buurt volgens Kirsten al meerdere meldingen gedaan bij de gemeente.

Kinderen
Het aanbod dat de burgemeester bij Kirsten en haar familie langs kon komen na het fatale ongeluk, schoot dan ook helemaal in het verkeerde keelgat. “Daar ga ik dan echt van over mijn nek.” Ze hoopt dat iemand in het gemeentehuis verantwoordelijkheid neemt. “Er moeten nu wel koppen rollen, zou ik haast zeggen. Jammer dat Nino eerst nog aangereden moest worden”, vervolgt ze cynisch. “Er rijden daar zoveel kinderen, en er zitten een school en een dansschool in de buurt. Ik hoop dat er nu echt wat gaat gebeuren.”

Of dat ook echt gaat gebeuren, weet ze niet. “Kijk naar Doris, dat 7-jarige meisje dat werd doodgereden in Leiden. Toen dat gebeurde, dacht ik nog: het zal je kind zijn. Die extreme angst van elke ouder is bij mij nu werkelijkheid geworden. Dat is afgrijselijk. Maar wat is daar in de Steenstraat nu veranderd?”

Onderzoek
De gemeente Leiderdorp laat weten onderzoek te doen naar de meldingen van Kirsten. “Ik kan daar nu nog niks over zeggen”, laat verkeerswethouder Bob Vastenhoud weten. “We leven mee met de familie. Het is verschrikkelijk wat er is gebeurd. We moeten wachten tot het onderzoek van de politie klaar is. We kunnen nu nog geen conclusies trekken.” De politie laat weten dat het onderzoek nog niet is afgerond. De vrachtwagenchauffeur is inmiddels wel vrijgelaten.

Verschillende politici in Leiderdorp geven na het trieste ongeval aan dat ze het verschrikkelijk vinden wat er is gebeurd. VVD en D66 overwegen om opheldering te vragen aan het gemeentebestuur. Wel willen ze eerst de uitkomst van het politieonderzoek afwachten.

Begrafenis
Veilig Verkeer NL, waar Kirsten ook melding deed, wil niet op individuele gevallen ingaan. Wel laat de instantie over de standaardprocedure weten dat meldingen door een verkeersdeskundige in behandeling worden genomen. “Maar de melder moet uiteindelijk toch naar de gemeente. Als die zegt dat ze er voorlopig niks mee doen omdat het wachten is op nieuwbouwplannen, dan neem je een risico als wegbeheerder”, aldus een woordvoerder van Veilig Verkeer NL.

Ondertussen duurt de nachtmerrie van Kirsten en haar familieleden voort. Ze benadrukt dat ze de afgelopen dagen goed is begeleid door de politie. Ze is volop dingen aan het regelen voor de begrafenis van Nino, die zaterdag plaatsvindt. “Maandag hebben we het graf moeten uitzoeken. Ik ben inmiddels helemaal op, maar ik doe mijn verhaal omdat echt niet kan wat er nu is gebeurd.”

Leiderdorp Maatschappij Nino omgekomen bij verkeersongeluk


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×