Het schip de Luciana (Foto: TSC)

Leidse studenten doen mee aan Race of the Classics

Bij de 34e editie van de zeilwedstrijd Race of the Classics doet ook dit jaar weer een Leids team mee. De 22 studenten vormen in de race een team op het 40 meter lange zeilschip Luciana. Op 17 april kiezen zij het ruime sop in de richting van de Engelse kust. Als het weer goed is tenminste. Anders wordt er een andere route gekozen.

Het idee om mee te doen ontstond in een studentenhuis. Cathelijne Snethlage, voorzitter van het bestuur van het team, hoorde van een oud-huisgenoot dat die mee had gedaan. “Ik wilde al heel lang een keer meezeilen op een oud zeilschip. En nu was er de kans.” Dus sprokkelde ze een team enthousiastelingen bij elkaar en schreef ze zich in. “We zijn heel blij met de kans. We hoorden aan het begin van het studiejaar dat we zijn ingeloot.” Slechts de helft van de ingeschreven teams krijgt een plekje op de één van de tien deelnemende schepen.

Het schip dat het Leidse team is toegewezen, de Luciana, komt uit 1916. De studenten gaan daar niet alleen op. De Luciana staat onder leiding van een vierkoppige professionele bemanning, waarvan één kapitein.

ROTC
De Race of the Classics is een zeilwedstrijd met als doel om het varende erfgoed van de Hollandsche Vloot te behouden en onder de aandacht te brengen. Afvaardigingen van universiteiten en hogescholen uit heel Nederland doen mee. De start is in de veerhaven van Rotterdam en de finish ligt voor de kust van Engeland. “Maar of dat ook echt doorgaat hangt af van het weer. Dat horen we pas een dag van tevoren. Anders wordt er een route voor de kust van Nederland afgelegd. Maar we hopen natuurlijk op een oversteek naar Engeland.”

Voorbereidingen
Met nog maar iets meer dan een maand op de klok, zijn de voorbereidingen in volle gang. “Het klinkt heel makkelijk, maar zeilen op een oud klassiek zeilschip kost centjes.” Voor de race begint, wordt nog gewerkt aan de begroting, sponsoren, er wordt nagedacht over de kleding en de paklijst, alles moet aan boord komen en er moet natuurlijk een rooster gemaakt worden voor tijdens de race.

“Het wordt zeker geen vakantie. We hebben een heel enthousiast en fanatiek team dus we gaan ons best doen.” Aan boord wordt tijdens de race gebruik gemaakt van een wachtsysteem. Hierbij wisselt de bezetting dag en nacht door. Er moet ook schoongemaakt en gekookt worden door de studenten. Veel daarvan hebben al zeilervaring. Maar: “Zeeziekte is onontkoombaar, dus daarvoor nemen we pilletjes mee en hopen op het beste.”

Op 23 april komt het schip weer aan in Nederland. Dan is er een prijsuitreiking in Amsterdam voor het snelste schip. En de Race Achievement Award wordt uitgereikt. Een prijs voor de boot met de beste sfeer en publiciteit.

Leiden Maatschappij Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×