Jan Westra en Anna Rasouli. (Foto: Cor van der Velden)

Tweede judotoernooi voor basisscholen: 'Je hebt er je hele leven plezier van'

Na het succes van vorig jaar heeft de organisatie dit jaar veel zin in het schoolsportjudotoernooi. Op woensdag 22 maart gaan kinderen uit groep drie en vier van basisscholen uit de regio met elkaar stoeien op de judomat. “Het gaat daarbij om het plezier”, zegt mede-organisator Anna Rasouli. “Er komt geen winnaar, we gaan gewoon lekker judoën en na afloop krijgt iedereen een medaille.”

Rasouli, die kinderen in haar eigen sportschool Key Mura traint in vechtsporten, geeft de deelnemende kinderen eerst een clinic. “De sportdag is voor iedereen, met en zonder judo-ervaring”, legt ze uit. “Door de clinic leert iedereen de basis van het judo, en die kunnen ze daarna bij de wedstrijdjes direct toepassen.”

Sport071-presentator Cor van der Velden in gesprek met Anna Rasouli en Jan Westra – deel 1

Zelfbeheersing
Haar collega-organisator Jan Westra vindt het belangrijk dat kinderen vechtsporten leren. “Kinderen zijn motorisch een stuk minder vaardig dan dertig jaar geleden. Het is daarom belangrijk dat ze verschillende manieren van bewegen aangeboden krijgen.” Als gymleraar doet hij graag vechtsportoefeningen met zijn leerlingen. “Zelf ben ik als kleine jongen begonnen met karate, dus ik weet hoe leuk en vormend dat is.”

Rasouli is het volmondig met hem eens: “Bij vechtsporten leer je vallen, opstaan en samenwerken, en vooral ook zelfbeheersing. Als je goed kan judoën, doe je dat alleen op de mat en niet op straat. Je weet hoe je de ander pijn moet doen, maar dat doe je niet, omdat die dan niet meer met je wil trainen. Discipline is belangrijk op de mat, maar ook op school en thuis. Je hebt er je hele leven plezier van.”

Sport071-presentator Cor van der Velden in gesprek met Anna Rasouli en Jan Westra – deel 2

Ruimte
Het was niet moeilijk om deelnemers voor het toernooi te vinden. “Ik heb begin januari aan scholen laten weten dat het toernooi er weer aankwam en toen kwamen de aanmeldingen eigenlijk vanzelf”, stelt Westra tevreden vast. “Er zijn nu honderdtwintig kinderen aangemeld. Dat is voor de sporthal die we tot onze beschikking hebben ook wel het maximum. We zitten in de sporthal van Het Gebouw in Leiden-Noord, en als je de kinderen daar genoeg ruimte wilt geven, moeten het er niet veel meer worden.”

Toch betekent dat niet direct een harde stop voor deelnemers. “Als een klas toch nog mee wil doen, neem dan even contact met me op, dan kijken we wat er nog mogelijk is”, geeft Westra aan. “Je kan mijn contactgegevens vinden op de website schoolsportcommissieleiden.nl.”

Jaarlijks
“Op diezelfde manier kan je je als vrijwilliger aanmelden om te helpen”, vertelt Rasouli. “We zoeken altijd mensen die kunnen assisteren. Ook kinderen die wat ouder zijn dan groep 3 en 4 en zelf op judo zitten, kunnen komen helpen.”

Het is de bedoeling om er een jaarlijks evenement van te maken, vinden zowel Rasouli als Westra. “Het was zo leuk vorig jaar, iedereen was zo positief! Dat moeten we gewoon elk jaar gaan doen.” En kinderen die het zo leuk vinden dat ze willen blijven judoën, hoeven daarvoor niet ver te zoeken. “Op maandag en dinsdag geef ik judotraining aan kinderen in dezelfde sporthal”, vertelt Rasouli. “Iedereen die dat wil, kan gewoon een keer langskomen en meedoen. Je hoeft je niet eens aan te melden van tevoren, kom gewoon een keer langs.”

Leiden Leiderdorp Oegstgeest Regio Sport Voorschoten Zoeterwoude


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×