(Archieffoto: Sleutelstad).

Cursus voor beginnende racefietsers bij Swift: 'Samen fietsen is gezelliger en je gaat harder'

Wie een racefiets heeft en die beter wil leren kennen, kan vanaf zaterdag terecht bij wielervereniging Swift in Leiden. Daar start de vierweekse cursus ‘Start2Bike’, gericht op beginnende toerfietsers. “In je eentje rondfietsen is natuurlijk best leuk”, weet organisator Henk Kern, “maar als je leert in een groep te fietsen, wordt het veel gezelliger en ga je ook nog een stuk harder.”

Start2Bike is een initiatief van de Nederlandse Toerfiets Unie (NTFU). “Het is een jaar of vijftien geleden gestart om mensen meer te laten bewegen”, legt Kern uit. “We leggen de basis van het toerfietsen uit: hoe rijd je in een groep, hoe maak je optimaal gebruik van je versnellingen, wat is een goede bochtentechniek, wanneer kun je het beste remmen en hoe fiets je met een groep fijn tegen de wind in? Daarnaast besteden we ook aandacht aan trainingsschema’s.”

Sport071-presentator Cor van der Velden in gesprek met Henk Kern.

Toerfietsen is wat anders dan wielrennen, benadrukt Kern. “Bij wielrennen rijd je op een parcours dat is afgesloten voor overig verkeer en ga je op het scherpst van de snede om de tegenstand kapot te rijden en zelf te winnen. Bij toerfietsen rijd je niet tegen, maar juist met elkaar en rijd je in een fijn tempo een mooie tocht waarbij het gezellig is en je ook nog van de omgeving kan genieten. Maar je zult merken dat dat ook behoorlijk hard gaat, omdat je in een groep veel harder kunt rijden dan alleen.”

De cursus start op zaterdag 25 maart. “Aanmelden kan op de website start2bike.nl”, vertelt Kern. “Daar zoek je op Leiden en dan klik je op Swift.” Deelnemers moeten hun eigen racefiets meenemen. “En vergeet je helm niet, want die is verplicht bij ons”, voegt Kern daaraan toe. De cursus beslaat vier zaterdagen, kost 37,50 euro en begint steeds om 9.30 uur. “De vijfde week gaan we op zondagochtend een toertochtje maken en het geleerde in praktijk brengen.”

Leiden Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×