Zonnepanelen kunnen een oplossing zijn in de energietransitie. (Foto: Jurriaan Duijn)

Leiden wil een burgerberaad energietransitie: 150 betrokken inwoners gezocht

Het college van burgemeester en wethouders wil graag een nieuwe vorm van participatie invoeren: het burgerberaad. Honderdvijftig Leidenaren, die een afspiegeling van de inwoners vormen, mogen meedenken over de energietransitie van de stad. Hun advies wordt meegenomen in de plannen van de gemeente.

Wethouder Yvonne van Delft is enthousiast over het idee. “Dit is echt een leuk experiment. Voor het eerst vragen we in Leiden op deze manier om advies aan de inwoners. Het is een nieuwe vorm van participatie”, zegt ze.


Wethouder Yvonne van Delft over het burgerberaad energietransitie.

Brief
Om tot een honderdvijftig leden tellend burgerberaad te komen worden zesduizend Leidenaren aangeschreven. “We nemen een steekproef uit de Leidse bevolking. Zesduizend mensen krijgen een brief met daarin de vraag of ze mee willen doen. Onder de aanmelders verloten we honderdvijftig plekken”, legt Van Delft uit.

Ook Leidenaren die géén uitnodigingsbrief krijgen maken kans om een plekje in het burgerberaad te bemachtigen. “Iedereen mag zich aanmelden. Maar, om er zeker van te zijn dat het beraad ook echt een afspiegeling van de Leidse samenleving is, tellen ze meer of minder zwaar mee in de loting van de honderdvijftig beschikbare plekjes”, legt de wethouder uit.

Meerderheid
Nadat het burgerberaad samengesteld is, komen zij vier tot zes zaterdagen bij elkaar. “Onder aansturing van de gespreksleiders van ‘Leidse gesprekken’ worden dan adviezen over de energietransitie opgesteld, waarbij telkens geldt: de mening van de meerderheid bepaalt”, legt Van Delft uit.

Luisteren
De wethouder belooft goed naar de uitkomsten van het burgerberaad te luisteren. “Waar het kan gaan we de adviezen een-op-een overnemen. Dit zullen we ook aan de gemeenteraad vragen”, zegt ze.

Of het burgerberaad in de toekomst ook voor andere onderwerpen wordt ingezet, durft de wethouder nog niet te beloven. “Laten we eerst de resultaten van dit experiment afwachten. Wie weet smaakt het naar meer. Maar het kan ook dat we besluiten: dit nooit meer. We gaan zien hoe het uitpakt, maar voor nu vind ik het heel mooi om op deze manier samen met de inwoners aan de slag te gaan.”

In mei besluit de gemeenteraad of er echt een burgerberaad in Leiden komt.

Leiden Maatschappij Burgerberaad Energietransitie


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×