Scene uit 'Prettige Feestdagen'. (Foto: PR)

Toneelfabriek Leiden haalt de feestdagen in huis met nieuwste voorstelling

Met het paasweekend in aantocht, is amateurtheatergezelschap Toneelfabriek Leiden alvast begonnen met de viering van de jaarlijkse familietradities. ‘Prettige Feestdagen’ heet hun nieuwste voorstelling. Het verhaal is humoristisch van aard en geschreven door de Britse acteur Alan Ayckbourn. Het is voor de Toneelfabriek voor het eerst sinds de coronapandemie dat zij weer voor publiek optreden. Met een geheel nieuwe cast trappen zij af op donderdag 30 maart. Marc Minnee en Foske Wassen, beide lid van de Toneelfabriek, schoven afgelopen zaterdag aan bij het Sleutelstadprogramma Cultuur071 om te praten over de nieuwste samenstelling.

“We zijn al sinds september aan het repeteren, want het is een erg lang stuk. Het is een twee uur durende zit en dat vraagt niet alleen iets van het publiek, maar ook van ons als spelers. Het is aan ons om de energie en het tempo hoog te houden”, legt Minnee uit. Volgens Wassen hebben alle negen spelers veel tekst en volgen de scènes elkaar in rap tempo op. “Door onze tekst snel achter elkaar uit te spreken, proberen wij de vaart erin te houden. Zo hopen we dat het publiek betrokken blijft en niet denkt: nou, er mag nu wel een eind aan komen.” Minnee kan nog niet te veel verklappen, maar is van mening dat het publiek zich zal herkennen in de situaties die zich tijdens de voorstelling voordoen. “De feestdagen komen er weer aan, we moeten het weer ergens gaan vieren. Wie is er dit keer aan de beurt?”

Nieuwe energie
Minnee vertolkt niet alleen in een rol in het toneelstuk, maar is daarnaast ook voorzitter en penningmeester van de Toneelfabriek. “De Toneelfabriek bestaat al heel lang. Ik speel zelf al tien jaar mee, maar steeds in andere samenstellingen. Afgelopen zomer hadden we wel een crisisberaad, omdat tijdens de pandemie veel spelers afhaakten. We hadden dringend nieuwe mensen nodig. Daarom ben ik heel blij dat Foske en haar vriendinnen erbij zijn gekomen. Dat brengt direct een andere dynamiek met zich mee.” Volgens Minnee kunnen de spelers die al langer lid zijn van de Toneelfabriek nog wel wat leren van de nieuwe generatie. “Wij hebben tijdens het repetitieproces veel gehad aan de energie die de jongeren uitstralen. Dat is tijdens dit stuk ook noodzakelijk.”

Wassen is via een kennis van haar middelbare school benaderd om zich aan te sluiten bij de Toneelfabriek. “Ik heb altijd theater gespeeld met leeftijdsgenoten, eerst bij het Jeugdtheaterhuis en later op de middelbare school. Tijdens de pandemie heb ik niet aan toneel gedaan, dus toen ik in deze nieuwe groep terechtkwam was het wel even spannend. Gelukkig stond iedereen open voor nieuwe energie. Dat was ook nodig voor de Toneelfabriek om door te kunnen gaan. We spelen een komisch stuk en we lachen veel met elkaar, dus dat helpt zeker als je in een nieuwe groep terechtkomt.”

Dat Wassen nu een stuk opvoert met spelers van verschillende leeftijden is voor haar geen probleem. “Je hebt allemaal dezelfde interesse en een passie voor toneel. Dat schept een band. Wij hebben allemaal ervaring met toneel, maar mijn vriendinnen en ik, de jongeren in de groep, kunnen ons soms iets drukker maken over dat alles perfect moet zijn. De oudere generatie kan beter relativeren en stelt ons daarin gerust.”

De voorstelling ‘Prettige Feestdagen’ loopt van donderdag 30 maart tot en met zondag 2 april in Theater Imperium aan de Oude Vest 33e. Kaartjes zijn te koop via de website van Theater Imperium.

 

 

 

 

Cultuur Interview Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×