Yasmine de Jeu en Pascalle van der Voorn. (Foto: Sleutelstad)

Nieuw hockeyteam voor onervaren dames: 'We willen iedereen de kans geven om mee te doen'

Hockeyclub Roomburg wil een nieuw team oprichten voor vrouwen zonder hockeyervaring. “Als je niet gewend bent aan een teamsport, is er vaak een drempel om je aan te sluiten”, weet Pascalle van der Voorn, die samen met Yasmine de Jeu initiatiefnemer is van het nieuwe team. “Kom gewoon eens langs”, roept De Jeu eventuele twijfelaars op. “Je zit nog nergens aan vast en hockeyen is hartstikke leuk.”

Het idee voor het team kwam voort uit De Jeus eigen ervaring. “Ik was 22 en dacht op een ochtend: ik wil op hockey. Omdat ik net in Leiden was komen wonen, kende ik nog niet zoveel mensen. Balsporten heb ik altijd leuk gevonden, en ik wilde nu eens hockey proberen. Ik kwam terecht bij Roomburg en ik mocht meedoen zonder enige ervaring.”

Sport071-presentator Cor van der Velden in gesprek met De Jeu en Van der Voorn – deel 1

“Dat was bij mij in het team”, herinnert Van der Voorn zich. “Ik zit zelf al sinds mijn zevende op hockey. In ons team was ruimte voor een extra speler en ze pakte het zo enthousiast op, dat we haar graag verder wilden helpen.”

Twee teams
Het succesverhaal van De Jeu die zich bij een bestaand team aansloot, is echter niet vanzelfsprekend. “Als je weinig of geen ervaring hebt, zit je het beste op je plek in een team dat in een lagere klasse speelt”, legt De Jeu uit. “Alleen zitten die teams bij ons allemaal vol.” Van der Voorn vult aan: “We willen door dit nieuwe team zoveel mogelijk mensen de kans geven om mee te doen.”

Inmiddels hebben zich al dertig dames aangemeld voor de eerste training op 17 april. “De eerste training is als kennismaking bedoeld en om te kijken of de deelnemers het echt leuk vinden”, legt De Jeu uit. “Je zit nog nergens aan vast. Als je het echt leuk vindt, kan je lid worden, in eerste instantie tegen gereduceerd tarief. Dan gaan we flink trainen met elkaar. In het nieuwe seizoen, na de zomer, sluiten we ons bij de competitie aan.”

Roomburg heeft nog ruimte voor een extra team, en als het echt stormloopt ook wel voor twee extra teams, weet Van der Voorn. “Doordeweeks zijn later op de avond velden beschikbaar. Op zondag kunnen we wedstrijden spelen voor elf uur en na half zes.”

Referendum
Dat er na het referendum van 2021 geen extra hockeyveld kwam, is dus in dit geval geen probleem. “Het precieze weet ik er niet van”, zegt Van der Voorn voorzichtig, “maar dat extra veld is vooral nodig voor de jeugd. Op de drukste momenten zitten we helemaal vol. Daarom speelt het nieuwe team aan de rustige randen van de dag.”

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden door een mailtje te sturen naar dames@roomburg.nl. “Ook mannen die het leuk vinden kunnen zich aanmelden”, merkt De Jeu op. “Die aanmeldingen sturen we dan door naar de commissie voor herenelftallen.” Een eigen hockeystick is niet nodig, voegt ze daaraan toe, “maar als je er een hebt, mag je die uiteraard wel meenemen.” Een bitje om je gebit te beschermen is wel verplicht.

Sport071-presentator Cor van der Velden in gesprek met De Jeu en Van der Voorn – deel 2

Leiden Sport


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×