COC Leiden is gevestigd in de Kroon, aan de Langegracht. (Foto: Chris de Waard)

Zonder vrijwilligers staat de toekomst van COC Leiden in de Kroon op het spel

LHBTIQ+ belangenorganisatie COC Leiden cancelde een half jaar geleden alle horeca-activiteiten in hun pand. Nog steeds is het pand gesloten als horecagelegenheid, door een gebrek aan vrijwilligers. Als er binnen een half jaar geen nieuw plan op tafel ligt, komt het behoud van het pand aan de Langegracht in gevaar.

“Het gaat goed, maar we hebben wel wat problemen die we moeten oplossen”, vertelt Martin Frank, bestuurslid COC Leiden. COC Leiden vestigt zich al tientallen jaren in de Kroon. Het pand wordt gebruikt voor de activiteiten die door de werkgroepen van COC worden georganiseerd, maar ook ter beschikking gesteld aan studentenverenigingen en andere partijen die feesten willen organiseren. Daarnaast is de Kroon op zaterdag ook open als discotheek. “De gemeente en de leden betalen de werkgroepen, het pand moet zichzelf betalen”, vertelt Frank.

Het is lastig gebleken het pand sinds de coronapandemie weer op deze manier te gebruiken. Door een tekort aan vrijwilligers is het pand nog steeds gesloten als horecagelegenheid. Doorgaan zonder pand, zoals andere COC’s in Nederland, wil Frank liever niet. “We willen heel graag weer open. We hebben in Leiden een prachtige plek en bovendien maar één plek voor omgekeerde integratie. Het is belangrijk een plek te hebben waar mensen langs kunnen komen. Bovendien hebben we het nodig om het pand te betalen”.

Reserve
Maar zonder vrijwilligers die achter de bar willen staan, is dat niet mogelijk. Niet alleen bij de bardiensten is er een tekort. “Ook bij het geven van voorlichtingen op scholen of het organiseren van activiteiten kunnen we mensen gebruiken”, vertelt Frank. De vrijwilligers die zich voorheen intensief inzetten voor de organisatie, door Frank ‘de oude garde’ genoemd, blijken lastig te vervangen. “Ik denk dat het ook komt door de rol van sociale media. Mensen kunnen tegenwoordig ook online informatie verkrijgen of met elkaar in gesprek gaan”.

Voor nu heeft de organisatie nog een reserve, maar binnen twee jaar moet er een oplossing zijn. “Binnen een half jaar moet er een plan op tafel liggen dat in de periode daarna ter uitvoer gebracht wordt”, vertelt Frank. Als er dan geen verbetering is, staat het verlaten van het pand volgens Frank ‘helaas wel ter discussie’.

Chris de Waard sprak Martin Frank, bestuurslid COC Leiden, over de stand van zaken binnen de organisatie.

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×