(Foto: Chris de Waard, Impressie: SVP architectuur en stedenbouw)

Leiden werkt aan plan voor 75 woningen op Rhijnvreugd-locatie

Uit een door het Leidse college van B & W vastgestelde Nota van Uitgangspunten voor Rhijnvreugd blijkt dat daar plannen in de maak zijn voor 75 woningen. Het gaat om dertig sociale woningen die door Portaal verhuurd gaan worden, dertig woningen in het middensegment en ook nog vijftien grondgebonden eengezinswoningen. Ontwikkelaar is Vink Bouw. Enkele jaren geleden was er nog sprake van ‘slechts’ 43 huurwoningen, waarvan ongeveer de helft sociaal.

Om een aaneengesloten stuk grond te krijgen zijn er in het gebied wat gronddeals gesloten. Zo kocht de gemeente Leiden een rijtje verouderde woningen van het Rijksvastgoedbedrijf en ook een perceel van machinefabriek Verhagen. Die heeft zijn hoofdvestiging aan de overkant van de Hoge Rijndijk en krijgt in ruil voor het afstoten van het terrein naast Rhijnvreugd nu de mogelijkheid om uit te breiden in de oksel van de Hoge Rijkdijk en de Willem van der Madeweg.

Bouwwethouder Terpstra over de toekomstige ontwikkeling van de Rhijnvreugd-locatie naast het Limesaquaduct over de A4.

Rechts het rijtje woningen dat gesloopt gaat worden.

Kade
De fundering van de bestaande woningen op het terrein blijkt zo slecht dat ze volgens bouwwethouder Terpstra niet duurzaam gerenoveerd kunnen worden. Die vallen daarom ten prooi aan de sloophamer. Rondom de nieuwbouwlocatie wordt bij de nadere uitwerking van de plannen voorzien in zaken als parkeren en groen. Ook wordt de kade langs de Rijn publiek toegankelijk gemaakt.

Tonnen
Omdat de locatie vervuild is, zijn er extra kosten gemoeid met het bouwrijk maken van Rhijnvreugd. Dat leidt ertoe dat de gemeente geld moet toe leggen op de zogenoemde ‘grondexploitatie’ van die plek. Het gaat om zo’n 465.000 euro.

Leiden Politiek rhijnvreugd


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×