De verongelukte trein in Voorschoten. (Foto: Robbert Beurse)

Omwonenden vinden rust op bijeenkomst na treinongeluk: 'Dit was zó fijn'

Zo’n veertig mensen uit Voorschoten hebben donderdagavond een besloten bewonersbijeenkomst bezocht. Die stond geheel in het teken van het treinongeluk van dinsdag, waarbij een dode en tientallen gewonden vielen. In een buurthuis waren burgemeester Nadine Stemerdink, hulpverleners van Slachtofferhulp Nederland en enkele experts van de crisisorganisatie aanwezig om vragen van omwonenden te beantwoorden. “Ik had enorme behoefte aan een luisterend oor”, liet een van de buren na afloop weten.

“Het was heel fijn om met andere buurtbewoners te praten”, vertelt een vrouw die vlak langs het treintraject woont. Als zij dinsdagochtend rond 3.30 uur opschrikt van een gigantische klap, belt zij direct 112. Daarna blijft ze in huis, om de massaal toegestroomde hulpdiensten niet in de weg te lopen. “Had ik wat anders moeten doen?”, vraagt de buurvrouw op de bijeenkomst.

‘Nee’, klinkt het resoluut. De organiserende instanties geven aan dat zij juist heeft gehandeld en stellen de vrouw gerust. Naar de gecrashte trein gaan om mensen eruit te halen was bijvoorbeeld totaal onveilig geweest, omdat er misschien nog spanning op stond, doordat de bovenleiding naar beneden was gekomen.

Schrik
De schrik zit er, bijna drie dagen na het treinongeluk, nog goed in bij de omwonenden. “We reden net hier naartoe en kwamen een ambulance tegen. Mijn lichaam begon meteen te trillen. Het incident doet meer met je dan verwacht.” Dat geldt ook voor een oud-militair die op het spoor uitkijkt en op de besloten bijeenkomst aanwezig is. “Ik ben echt wel wat gewend. Vanmorgen hebben wij bloemen bij een monumentje bij het spoor neergelegd. Dat had impact.”

“Ik voel me zelfs lichtelijk bezwaard, dat er nu zoveel aandacht voor de buren is”, geeft de man aan. “De aandacht gaat natuurlijk in de eerste plaats uit naar de slachtoffers. Maar deze waardevolle bijeenkomst was ook echt zó fijn.

Slachtofferhulp
Hoeveel mensen donderdagavond met Slachtofferhulp hebben gepraat is niet bekend. Volgende week wordt een bijeenkomst georganiseerd, alleen voor hulpverleners die betrokken waren bij het treinongeluk. Dan wil de gemeente de hulpverleners onder meer bedanken voor hun inzet. De datum is nog onbekend.

Bij het ongeval botsten dinsdagochtend een goederentrein en een intercity op een bouwkraan en brokstukken daarvan. Daardoor kwam een medewerker van bouwbedrijf BAM om het leven. Zo’n dertig passagiers van de intercity raakten gewond, negentien mensen moesten naar het ziekenhuis. De meesten zijn inmiddels naar huis. Vijf gewonden liggen nog in het ziekenhuis, één persoon verblijft nog op de ic. Als alles meezit, wordt het getroffen traject tussen Den Haag en Leiden dinsdag 18 april vrijgegeven. Tot die tijd rijdt er vervangend busvervoer.

Leiden Maatschappij Voorschoten Treinongeluk bij Voorschoten


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×