Voorzitter Bob Reidsma van het Leiderdorps Museum vertelt over de kijk- en meeneemdagen. (Video: Robbert Beurse en Irma de Vries)

Kijk- en meeneemdag voor prijzen gymvereniging Sparta

Na het opheffen van de Leiderdorpse gymnastiekvereniging Sparta in 2021 ontving het Leiderdorps Museum hun omvangrijke archief. Met name de honderden prijzen die de vereniging in de kast had staan kunnen niet op een plek in het museum rekenen. Daarom organiseren zij op 15 en 16 april kijk- en meeneemdagen, waarbij oud-Spartanen samen herinneringen kunnen ophalen en een mooie prijs mee naar huis mogen nemen.

“Gymnastiekvereniging Sparta is twee jaar geleden opgehouden. Wij kregen door het laatste bestuurslid het archief van de vereniging aangeboden”, vertelt Bob Reidsma, voorzitter van het Leiderdorps Museum. Een deel van het archief bestaat uit papieren stukken. “Bijvoorbeeld een aanwezigheidsschriftje uit 1905”, vertelt Reidsma, “zo kon je zien wie er op woensdagmiddag trainingen volgden en of zij wel 2,5 cent hadden betaald”. Het papieren archief is overgedragen aan Erfgoed Leiden en Omstreken. De prijzenkast bleef achter bij het Leiderdorps Museum.

Kijk- en meeneemdagen
Door het grote aantal prijzen is het volgens Reidsma niet mogelijk de volledige prijzenkast op te nemen in de collectie. “Toen hebben we nagedacht over wat we kunnen met de prijzen en hoeveel Leiderdorpse herinneringen er aan verbonden zijn en bedachten we een kijk- en meeneemdag”, vertelt Reidsma. Op deze dagen kunnen mensen komen kijken naar de prijzen en eventueel een prijs mee naar huis nemen. Het gaat hierbij vooral om groepsprijzen die door de vereniging zijn gewonnen en daarom in de prijzenkasten van Sparta zijn blijven staan.

Oproep
Reidsma roept iedereen die vroeger bij Sparta heeft gegymd op om langs te komen. “Er zijn ongetwijfeld veel Leiderdorpers die herinneringen hebben aan de vereniging, de turnwedstrijden of zelfs aan prijzen die zij gewonnen hebben”. “Ik heb er alle vertrouwen in dat het een leuk feestje wordt”, zegt Reidsma trots.

De kijk- en meeneemdagen vinden plaats op zaterdag 15 en zondag 16 april van 14.00 uur tot 16.00 uur in het Leiderdorps Museum. Naast de prijzen wordt er ook een film getoond die in 1984 is gemaakt ter ere van het 75-jarig bestaan van de gymnastiekvereniging.

  • (Foto
    (Foto's: Robbert Beurse)
  • (Foto
    (Foto's: Robbert Beurse)
  • (Foto
    (Foto's: Robbert Beurse)
Leiderdorp Maatschappij Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×