Lammermarkt in Leiden
Lammermarkt in Leiden. (Foto: Thomas Erents)

Leids college wil verrijdbaar groen ondanks kritische vragen

Bomen in bakken zijn een goed alternatief voor bomen in de volle grond en dragen bij aan meer dan alleen klimaatadaptatie. Dat stelt het Leidse college van burgemeester en wethouders in antwoord op de Partij voor de Dieren, die naar aanleiding van het plan van de gemeente om een ‘verrijdbaar bos’ te plaatsen op de Lammermarkt kritische vragen stelde.

Eerder dit jaar liet het college weten een verrijdbaar bos te willen plaatsen op de Lammermarkt om meer groen in de stad te realiseren. De Partij voor de Dieren (PvdD) is niet enthousiast over dit idee en ziet de bomen liever in de grond. Bomen in kuipen zouden een kortere levensduur hebben, minder water opnemen en minder bijdragen aan de hittestress. Bovendien verwacht de partij dat bomen op wieltjes veel geld kosten. Op 28 februari stelde de partij kritische schriftelijke vragen over het plan, waar nu antwoorden op zijn ontvangen.

Kermis
Het college geeft toe dat bomen in de volle grond een grotere bijdrage leveren aan klimaatadaptatie, maar zegt dat dat niet mogelijk is op de Lammermarkt. Dit zou te maken hebben met kabels en leidingen, logistieke bewegingen en het intensieve gebruik van het plein. De PvdD stond sceptisch tegenover dit laatste argument. Op de vraag of de Lammermarkt stenig wordt gehouden voor enkel een aantal dagen kermis, antwoordt het college dat alle tijdslots die gedurende het jaar beschikbaar zijn voor evenementen, al worden benut. Ook geeft het college toe dat kermisattracties makkelijker te verplaatsen zijn dan bomen. “Maar dat wil niet zeggen dat ze overal inpasbaar zijn”, aldus het college.

Kosten
De PvdD maakt zich ook zorgen over de kosten van het verrijdbare bos, omdat dit duurder is dan bomen in de grond. Bomen kunnen geen water uit de grond halen en ook de onderhoudskosten liggen hoger. Het college laat in haar antwoord weten dat ze nog niet precies weten wat het gaat kosten, omdat het in kaart brengen van de kosten nog niet nodig was voor de subsidieaanvraag. Ook wordt pas later in het proces contact opgenomen met de Bomenbond en advies ingewonnen bij de stadsecoloog. Tevens is er nog geen contact geweest met Leidse organisaties of Leidenaren over het verrijdbare bos.

Het college erkent dat er een verschil is tussen de kwaliteit van een boom in de grond of in een kuip. Toch achten zij het plaatsen van bomen in kuipen een goed alternatief en krijgt dit de voorkeur boven een versteende inrichting. Volgens het college dragen de bomen op wieltjes niet alleen bij aan klimaatadaptatie en biodiversiteit, maar ook aan de gezondheid en het mentale welzijn van Leidenaren, de leefbaarheid van de stad en nodigt het uit tot meer bewegen. Ook wordt de aantrekkelijke uitstraling van het plein nog kort genoemd.

Duurzaamheid Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×