(Foto: Chris de Waard)

LCKV mag in Vlietzone blijven, Jeugddorp naar Leiden Atletiek

Als in 2026 langs de Voorschoterweg de bouw start van onder andere een nieuwe gemeentelijke stadswerf en een Liander-verdeelstation, kan het LCKV vrijwel zeker in het eigen onderkomen blijven zitten. Dat bleek donderdagavond toen Leidse raadsleden een presentatie kregen met een update van de plannen voor het nieuwe bedrijventerrein dat ter compensatie gaat dienen van verdwenen vierkante meters bedrijventerrein langs de Lammenschansweg.

In de Vlietzone wordt zo’n 25.000 vierkante meter bedrijventerrein gecompenseerd. Dat is wel bruto oppervlakte, waarin de ruimte voor parkeren, watercompensatie en bomen ook is meegeteld. Ook de ruimte die de gemeentewerf en het Liander-verdeelstation in gaan nemen wil economiewethouder Spijker eigenlijk niet meetellen in de compensatiemeters. “Want ik weet wel hoe u daarover denkt”, zei ze tegen VVD-raadslid Christiaan Mulder die wilde weten hoeveel ruimte er straks nou echt beschikbaar komt voor bedrijven.

De Waard
Veel meters bedrijfsruimte komen overigens vrij op bedrijventerrein De Waard als de afdeling Stedelijk Beheer daadwerkelijk naar de Vlietzone verhuist. De vrijgekomen plek aan de Admiraal Banckertweg blijft daarna beschikbaar voor bedrijven.

In verband met die toekomstige ontwikkeling bepaalde de gemeenteraad eerder al dat voor drie verenigingen een alternatief onderkomen moet worden gezocht. Het ging daarbij naast het LCKV ook om Jeugddorp Leiden en het clubgebouw van de Leiden Roadrunners. Die laatste vereniging wil graag in dat deel van de stad blijven, omdat hun hardlooproutes ook daar beginnen. Er wordt met hen gesproken, maar een oplossing is nog niet in zicht.

Zomerperiode
Voor Jeugddorp blijken er meerdere mogelijkheden in de stad te zijn. Het gaat voor die organisatie dan ook niet echt om huisvesting, maar om een locatie waar enkele weken in de zomerperiode hun activiteiten kunnen plaatsvinden. Een plek bij Leiden Atletiek in de Leidse Hout lijkt vooralsnog het meest kansrijk.

Kampeervereniging LCKV huurt een loods van de gemeente die onder andere wordt gebruikt voor de opslag van materialen. Zulke plekken worden ook elders in de stad regelmatig te huur aangeboden, maar LCKV vreest dan voor veel hogere kosten. En die moeten dan worden doorberekend aan de deelnemers van de vakantiekampen en dan kan misschien niet iedereen die dat wil meer mee. En dat wil wethouder Spijker niet. “Ik ben zelf ooit mee geweest met de LCKV, mijn kinderen later ook en ook voor de volgende generatie moet dat mogelijk blijven.” Het ziet ernaar uit dat de huidige plek niet nodig is voor het bedrijventerrein en dan kan de kampeerclub dus blijven zitten waar ze zit.

De overige verenigingen moeten in principe zelf op zoek naar een nieuwe plek. Het gaat daarbij om heel verschillende organisaties, waaronder een hondenschool, postduivenvereniging, een dartsclub en verschillende motorclubs.

Groene buffer
De raadsleden hadden ook nog wel wat vragen en wensen. Zo wil de Partij voor de Dieren, niet geheel verrassend, dat zoveel mogelijk groen wordt gespaard. Dat wordt lastig gezien de toekomstige functie van het gebied. Een groene buffer om het gebied lijkt wel kansrijk. Lianne Raat van die partij hoopt dat door het parkeren in een garage er meer bomen kunnen blijven staan. Of dat lukt is nog onduidelijk. Zo’n gestapelde parkeervoorziening is duurder en mogelijk kan het niet in combinatie met de kabels van het nieuwe 50 kv station dat Liander in het gebied gaat bouwen. Kabels kunnen namelijk niet onder gebouwen door.

Die parkeerplekken, honderd in totaal, gaan dubbel gebruikt worden. Overdag voor het bedrijventerrein en in de avonduren en weekends voor de naastgelegen schaatshal en combibad De Vliet die komende zomer worden opgeleverd.

Het Delftse Jaagpad dat tussen het nieuwe terrein en het water van de Vliet loopt publiek toegankelijk houden, bleek een vurige wens van D66. Die kan worden ingewilligd. Dat Jaagpad loopt tussen de bomenzoom door en die blijft behouden. En het Jaagpad dus ook.

Economie Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×