(Foto: Casper Chaudron)

Weer geen energietoeslag voor studenten in Leiden, wel opnieuw voor lage inkomens

Inwoners met de laagste inkomens krijgen in mei opnieuw 500 euro compensatie voor de hoge energiekosten. Het gaat om een aanvulling op de energietoeslag uit 2022 voor dezelfde groep mensen die de toeslag toen ook al ontvingen. Studenten vallen daar niet onder.

Studenten weer buiten de boot
Het gaat dus om dezelfde inkomensgroepen (max. 120 procent van de bijstandsnorm)  en studenten worden daar wederom buitengehouden. Tot onvrede van fractievoorzitter Mitchell Wiegand Bruss van Studenten voor Leiden. Zijn partij diende eerder een motie in om studenten via een andere weg tegemoet te komen, maar daarvoor was geen meerderheid in de raad.

Robbert Beurse in gesprek met wethouder Jermoumi over de nabetaling van de energietoeslag.

In het land lopen meerdere rechtszaken tegen gemeenten waarbij de rechter al meerdere keren heeft geoordeeld dat studenten niet uitgesloten mogen worden van deze extra energietoeslag. Wethouder Jermoumi volgt die zaken met grote interesse, hij vindt de rechtsongelijkheid die is ontstaan niet goed maar verwijst daarvoor naar het Rijk. Die moet dit repareren. De gemeente kan die 15 miljoen die dat zou kosten niet uit eigen zak betalen.

Jaap van Sandijk in gesprek met SVL-fractievoorzitter Mitchell Wiegand Bruss over de uitsluiting van studenten bij de energietoeslag.

Het is niet te verantwoorden dat studenten worden uitgesloten, vindt Wiegand Bruss. “In andere steden worden rechtszaken continu gewonnen. Ook in Utrecht, als je de toeslag had aangevraagd en bezwaar hebt gemaakt tegen de afwijzing krijg je het daar alsnog. Waarom doen we dat niet in Leiden? Er wordt continu nee gezegd terwijl er wel mogelijkheden zijn. Maar de studenten kunnen dus fluiten naar hun centen.”

Individuele Bijzondere Bijstand
Die mogelijkheid is het voorstel van SVL om de 1,26 miljoen euro die het Rijk extra uittrok voor Individuele Bijzonder Bijstand (IBB) onder studenten te verdelen die dat nodig hebben. Op die manier zou het geld toch nog bij de studenten terechtkomen, al is het potje volgens hem wel mager: “Het zou dan gaan om 120 euro per student. Dat is natuurlijk weinig tegenover de energietoeslag van 1.800 euro. Maar het geld is er. We kunnen wel inzetten op isolatie en voorlichting, maar uiteindelijk gaat het gewoon om grote bedragen en is er geld nodig.” Voor het voorstel was echter geen meerderheid in de raad. In plaats daarvan werd gekozen om de IBB te verruimen naar alle mensen in de stad die er aanspraak op zouden kunnen maken, inclusief studenten.

Hoewel Wiegand Bruss van mening is dat de fout om studentensteden geen uitzonderingspositie te geven in eerste instantie bij het Rijk ligt, is hij niet tevreden over de reactie van de gemeente. “De gemeente wacht constant af en heeft weinig lef. Waarom neemt Leiden niet het voortouw? Leiden is de oudste studentenstad, laat eens publiekelijk zien dat je het er niet mee eens bent en ga voor studenten op de bres”, is zijn boodschap aan de wethouder.

 

 

Advertentie

Leiden Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×