(Foto: Emile van Aelst)

Miljonairs in Leidse regio weer 'armer'

Het aantal huishoudens met een vermogen van een miljoen euro of meer is in de Leidse regio met 500 toegenomen tot 5.200 huishoudens op 1 januari 2021. Wel is het gemiddelde vermogen van de miljonairs weer gedaald.

In de gemeente Oegstgeest wonen relatief de meeste vermogende huishoudens. Maar liefst twaalf procent van de huishoudens heeft een vermogen één miljoen euro of meer. Met een gemiddeld vermogen van 2.8 miljoen zijn de miljonairs in Voorschoten het ‘rijkst’. Het landelijk en provinciaal gemiddelde aantal vermogenden huishoudens ligt op vier procent. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Het minst aantal miljonairs in de regio zijn te vinden in Leiden (drie procent) en Leiderdorp (vier procent). Met acht procent scoort Voorschoten als tweede gemeente in de Leidse regio gevolgd door de gemeente Zoeterwoude waar zeven procent van de huishoudens een vermogen van meer dan een miljoen euro heeft.

Hoewel Oegstgeest relatief de meeste miljonairs huishoudens binnen de grenzen heeft, wonen de echte ‘rijken’ in Voorschoten. Daar heeft de acht procent vermogende huishoudens een gemiddeld vermogen van bijna 2,8 miljoen euro. Dat is ongeveer 300 duizend euro meer dan het gemiddelde vermogen van 2,5 miljoen in Oegstgeest.

Daling vermogen
Ondanks dat het aantal ‘rijke’ huishoudens in de Leidse regio gestegen is naar 5.200 huishoudens in 2021, is het gemiddelde vermogen van de miljonairs gedaald. Ook vergeleken met het landelijk en provinciaal gemiddelde vermogen valt de rijkdom in de Leidse regio tegen. Zelfs het gemiddelde vermogen van de ‘rijke‘ Voorschotense huishoudens ligt onder dat van de huishoudens in provincie (2,9 miljoen euro). Landelijk ligt het gemiddelde vermogen van de ‘rijken’ op 2,8 miljoen.

In Leiderdorp is het gemiddelde miljonairsvermogen met 2,2 miljoen het laagst in de Leidse regio. Vergeleken met een jaar eerder zijn de Leiderdorpse miljonairs zo’n 216 duizend ‘armer’ geworden. De Leidse miljonairs leverde gemiddelde zo’n 180 duizend euro in en de Voorschotense miljonairs moeten het met 175 duizend euro minder doen. In Oegstgeest en Zoeterwoude leverde de miljonairs iets minder dan 50 duizend euro in vergeleken met een jaar eerder.

Maatschappij Regio


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×