(Foto: Chris de Waard)

Zoektocht naar plekken voor windmolens 'oksel A4' stopgezet

Al in november 2022 heeft de Zoeterwoudse wethouder Mathieu Paardekooper (VVD, duurzaamheid) de stekker uit de zoektocht getrokken naar een plek voor de plaatsing van extra windturbines in de oksel van de A4 en de N11. Dat was wel bekend, maar niet bij de Zoeterwoudse gemeenteraad die daar ontstemd over is.

De raadsleden kwamen er afgelopen donderdag achter dat de plek tussen Zoeterwoude dorp en Rijndijk niet meer in beeld is als mogelijke locatie voor extra windmolens, doordat Jos Atteveld van de Gebiedscoöperatie Groener Zoeterwoude kwam inspreken over de kwestie. Volgens wethouder Paardekooper klopt het dat de gemeente geen medewerking wil verlenen aan windmolens op die plek. “We willen geen zon op agrarische grond.” Dat de raad dat niet wist, begrijpt hij niet. “Ik heb daarover een memo gestuurd, maar dat is kennelijk nooit aangekomen.”

Slagschaduw
Atteveld vindt het een gemiste kans dat de gemeente de steun aan het project in de oksel introk, terwijl er nog onderzoeken liepen. Bijvoorbeeld naar de mogelijkheid om de windmolen neer te zetten zonder dat overlast door slagschaduw zou ontstaan. “Is het soms de klagende Rijndijk die aan de bel heeft getrokken”, zo hield Attema de raadsleden voor. “Dat gaat dan over de windmolens bij Heineken. Er zijn volgens mij geen klachten over de Watergeuzen.”

Watergeuzen
De Gebiedscoöperatie Groener Zoeterwoude is eigenaar van de Watergeuzen. Zo’n zeshonderd particulieren hebben die twee windmolens langs de A4 enkele jaren geleden gekocht en nu wil de energiecorporatie graag uitbreiden. “Maar u blokkeert hiermee de mogelijkheden voor meer duurzame energie door windmolens in de komende jaren”, zei Attema. “Wij dachten dat dit een voorbeeld van participatie was, maar er is niet naar ons geluisterd.”

 

Volgende maand praat de Zoeterwoudse gemeenteraad verder over de windmolens. Progressief Zoeterwoude wil in elk geval wel dat er verder wordt gezocht naar plekken waar mogelijk molens kunnen komen. Ook het CDA wil geen pas op de plaats. “De energietransitie kun je eigenlijk niet in de la laten liggen. Het laatste jaar is noodzaak zelfs steeds groter geworden”, zei raadslid Sjaak van Veen.

Actie
Volgens wethouder Paardekooper is er geen sprake van stoppen naar het zoeken van mogelijkheden, maar wordt alleen niet verder gekeken naar de plek waar de N11 op de A4 aansluit. VVD-fractievoorzitter Kitty de Lange zei inmiddels moe te zijn van alle plannen: “Het is nu tijd om tot actie over te gaan.” Ook wil ze komende raadsvergadering graag horen welke plannen de provincie Zuid-Holland precies heeft met windmolens in de regio.

Kiezen
Die duidelijkheid zal er wel komen, want wethouder Paardekooper is daar volop mee bezig. “Er wordt momenteel veel uitgezocht. Bijvoorbeeld ook de mogelijkheden voor alternatieve energievormen, zoals waterstof. Ook de provincie is daarmee bezig. Inwoners mogen straks uit drie mogelijkheden kiezen. De meest gekozen voorkeur leggen wij als college voor aan de raad. Als er geen eenduidige keuze komt vanuit de bewoners, dan vragen we de raad om te kiezen.”

Regio
Ook in Holland Rijnland-verband verloopt de discussie over de regionale energie Strategie (RES) moeizaam. Paardekooper: “Eind november is tijdens een bijeenkomst besloten om de RES los te laten. We gaan per gemeente kijken hoe we een bijdrage kunnen leveren aan de energietransitie op gebied van elektriciteit.” De eerder vastgestelde uitgangspunten blijven wel overeind maar zijn niet meer het einddoel. Paardekooper: “Haalbaarheid en betaalbaarheid zijn altijd onze uitgangspositie geweest en dat is ook nu nog zo.”

Duurzaamheid Politiek Zoeterwoude


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×