Het COA in het Hoefijzergebouw in Oegstgeest. (Foto: Gemeente Oegstgeest)

Gemeente Oegstgeest bereidt zich voor op spreidingswet

Landelijk moet het nog besloten worden, maar de gemeente Oegstgeest bereidt zich alvast voor op de komst van de zogenoemde ‘spreidingswet’. Deze wet wil de opvang van vluchtelingen beter regelen door alle gemeenten mee te laten helpen. Samen met de gemeenten in de regio wil Oegstgeest alvast duidelijk maken wat zij kunnen doen om deze opvang te faciliteren.

Het ging er donderdagavond zeker niet rustig aan toe in de gemeenteraad van Oegstgeest. De raad sprak over een regionaal voorstel om de duurzame opvang van vluchtelingen beter te regelen. Na een lange avond van discussie is er ingestemd met het beleid, maar niet zonder de nodige toevoegingen. Zo wil de gemeente de opvang van Oekraïense vluchtelingen ook laten meewegen in de verdeling.

De spreidingswet is een landelijk plan van staatssecretaris Eric van der Burg (Justitie en Veiligheid) om de opvang van vluchtelingen beter te verdelen. Hierbij moeten alle gemeenten hun steentje gaan bijdragen en worden asielzoekers verdeeld over deze gemeenten op basis van inwonersaantal.

Oegstgeest anticipeert samen met andere gemeenten in de regio op deze wet door alvast een duidelijk plan te maken. Op basis van inwonersaantallen zal de provincie Zuid-Holland ongeveer 10.000 vluchtelingen huisvesten. De regio Hollands Midden, die loopt van Noordwijk tot Krimpenerwaard, zou hiervan 2.200 vluchtelingen moeten opvangen. De gemeente Oegstgeest is hierin verantwoordelijk voor 68 mensen die asiel zoeken per jaar.

Door het regionaal te regelen kan er beter samengewerkt worden met gemeenten die ook grootschalige opvang bieden. Zo zijn er in Katwijk 570 plekken beschikbaar en en bieden zowel Leiden en Gouda ruimte voor samen 700 vluchtelingen. Door samen te werken met grootschalige en kleinschalige opvang kan de regio deze spreiding beter faciliteren. Voor Oegstgeest zou dit goed nieuws zijn, want het op een na dichtstbevolkte dorp van Nederland maakt zich zorgen over de mogelijkheden die zij hebben om genoeg degelijke opvang te bieden.

Een belangrijke toevoeging die de gemeenteraad mee wil geven is dat zij de huidige opvang van Oekraïense vluchtelingen in Oegstgeest ook willen laten meewegen. Oegstgeest vangt meer Oekraïense vluchtelingen op dan zij verwacht had en zij wil deze inzet ook een rol laten spelen in de onderhandelingen over de verdeling van vluchtelingen onder de verwachtte spreidingswet.

Maxime Kok in gesprek met Natalie Jonkers van D66 Oegstgeest.

Oegstgeest Politiek Opvang Oekraïense vluchtelingen Spreidingswet


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×