(Foto: Chris de Waard)

Universiteit: 'Begrip voor onrust over regulering aantal internationale studenten'

Het College van Bestuur van de Universiteit Leiden begrijpt dat de brief van minister Robbert Dijkgraaf over regulering van het aantal buitenlandse studenten in Nederland kan leiden tot onrust en onzekerheid onder internationale studenten en medewerkers. “De internationale studenten die momenteel bij ons studeren en die zich hebben ingeschreven voor komend studiejaar blijven welkom. Dat geldt ook voor onze internationale medewerkers”, zegt het College in een mededeling voor medewerkers en studenten.

Het College zegt blij te zijn dat de langverwachte brief er nu is en dat de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) aangeeft met de universiteiten in gesprek te willen gaan. “Wij zullen ons blijven inzetten voor onze internationale studenten en medewerkers. Zij zijn en blijven een belangrijk en gewaardeerd deel van de academische gemeenschap in onze internationale onderzoeksuniversiteit”, aldus het College.

Minister Dijkgraaf wil maatregelen nemen om het aantal internationale studenten dat naar Nederland komt beter te kunnen beheersen en te sturen. Ook wil hij dat de Nederlandse taal wordt behouden en versterkt binnen het onderwijs. Dat schreef hij op 21 april in een brief aan de Tweede Kamer. Het College van Bestuur benadrukt dat de minister met een langjarige en gerichte aanpak wil waarborgen dat de kwaliteit van Nederlandse hogescholen en universiteiten en hun internationale toppositie behouden blijven.

Het College van Bestuur bekijkt nu eerst wat de gevolgen van de door de minister aangekondigde maatregelen zijn voor het internationaliseringsbeleid van de Universiteit Leiden. Als hierover meer duidelijk is, volgt nadere berichtgeving, zo meldt het College.

Numerus fixus
In een reactie op Dijkgraafs brief zegt Pieter Duisenberg, voorzitter van koepelorganisatie Universiteiten van Nederland (UNL), dat internationaal talent essentieel is voor Nederland, maar dat bij sommige opleidingen de groei van het aantal studenten te groot is of te snel gaat om de onderwijskwaliteit hoog en de werkdruk beheersbaar te houden.

UNL vindt het daarom positief dat minister Dijkgraaf universiteiten onder meer de mogelijkheid gaat bieden om een numerus fixus in te stellen binnen een Engelstalig studietraject, terwijl het Nederlandstalige traject dan open kan blijven. Ook wordt het mogelijk om een maximum van het aantal niet-Europese studenten per opleiding vast te stellen.

Binnen Leiden wordt verschillend gedacht over internationale studenten en hun aantal. Burgemeester Henri Lenferink spreekt van ‘geen groot probleem’. De Leidse afdeling van de JOVD, de jongerenafdeling van de VVD, vindt dat er te veel van hen worden toegelaten tot een studie in Leiden met nadelige gevolgen voor Nederlandse studenten.

Leiden Maatschappij Onderwijs Politiek Universiteit Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×