De Geus. (Foto: Chris de Waard)

Leiden is miljoenen extra kwijt aan fietsenstalling onder De Geus

De gemeente Leiden vraagt de gemeenteraad om ruim 4,5 miljoen extra beschikbaar te stellen voor de ondergrondse fietsenstalling bij De Geus. Dat is het nieuwbouwproject tegenover station Leiden Centraal waarin onder andere een multiplexbioscoop, een congrescentrum, een supermarkt, twee restaurants en woontorens worden gevestigd.

Onder dat gebouw dat op de hoek van het Stationsplein en de Stationsweg komt, zou oorspronkelijk een parkeergarage komen voor auto’s. Later werden de autoparkeerplaatsen vervangen door stallingsplekken voor drieduizend fietsen en sprak de gemeente af de fietsenstalling over te nemen, zodra deze kant-en-klaar kon worden opgeleverd.

Door allerlei marktontwikkelingen kampt het totale bouwproject De Geus inmiddels met een bouwkostenstijging van circa 36 procent. Daardoor heeft de ontwikkelaar weinig mogelijkheden om de gemeente tegemoet te komen in de extra kosten die de fietsenstalling met zich meebrengt.

Het college ziet zich gedwongen om de extra miljoenen in het project te steken, omdat anders vertraging dreigt voor de start van het project. In dat geval zou de ontwikkelaar de daarmee gepaard gaande vertragingskosten op de gemeente proberen te verhalen, zo is de vrees in het stadhuis.

4,5 miljoen
De extra kosten tellen op tot 4.526.700 miljoen euro en bestaan uit meerkosten, prijsstijgingen en bijvoorbeeld een compensatie van meerkosten die de 3 October Vereeniging tijdens de bouwperiode moet maken. Een deel van die kosten wordt gedragen door andere partijen zoals ProRail en de projectontwikkelaar.

Vertraging
De sloop van de gebouwen begint in mei. Dat is later dan gepland, omdat bij de voorbereidingen werd ontdekt dat er ruimte zit tussen de onderkant van de bestaande vloer en het daaronder liggende zandpakket. Dat vergt een andere sloopmethode, waarvoor extra onderzoek nodig was.

Leiden Politiek De Geus


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×