Ook mbo-studenten mogen deelnemen aan de EL CID

Voor het eerst staat de introductieweek voor studenten in Leiden, de EL CID, open voor mbo-studenten. Dit jaar vindt er een pilot plaats waarbij startende mbo-studenten één dag mee mogen doen aan het programma.

Traditiegetrouw wordt de introductieweek gehouden aan het begin van het schooljaar, dit jaar van 14 tot 18 augustus. Tot nu toe werd deze week georganiseerd voor aankomend studenten van de Hogeschool Leiden en de Universiteit Leiden. Eerder verwelkomden Utrecht en Leeuwarden al mbo-studenten tot hun introductieweek, maar nu dus ook leiden. Het gaat hierbij om honderd aankomend-mbo studenten van mboRijnland en de Leidse instrumentmakers School (LiS).

Gelijkwaardig
Canali Korkmaz, voorzitter van het huidige EL CID-bestuur is blij met de ontwikkeling. “We vinden het leuk om dit jaar ook mbo-studenten kennis te laten maken met de stad en het studentenleven. Als de pilot van deze zomer een succes is, wordt na de zomer met alle partijen gekeken wat er nog meer mogelijk is”. Ook Gijs Vlieland van mboRijnland is enthousiast. “Het is belangrijk voor mbo-studenten dat ze gelijkwaardig worden gezien en behandeld aan hbo- en wo-studenten, zowel door studenten onderling als door bedrijven, kennisinstellingen en overheden. We hebben álle talenten hard nodig, zowel theoretische kennis als vakmanschap. De deelname aan EL CID maakt duidelijk dat Leiden deze gedachte steunt en de daad bij het woord voegt”, vertelt hij.

Canali Korkmaz over deelname van mbo-studenten aan de EL CID-week.

Studentenvereniging
Tijdens de EL CID maken nieuwe studenten onder meer kennis met de vele studentenverenigingen die Leiden rijk is. Deelnemende mbo’ers kunnen zich slechts bij een aantal verenigingen inschrijven. Een groot aantal verenigingen laten nu nog alleen studenten toe van hogescholen en universiteiten. Sophia Wouda van de Plaatselijke Kamer van Verenigingen (PKvV) licht toe: “Toelating van mbo-studenten is het afgelopen jaar onder de aandacht gebracht bij alle studentenverenigingen. Een aantal verenigingen laat ook mbo-studenten toe of werkt hieraan. Nog niet alle verenigingen zijn zover.”

Eerste stap
In de landelijke politiek leeft al langer de wens om mbo-, als hbo- en wo-studenten gelijk te behandelen. Ook wethouder Fleur Spijker (Studentenzaken) zei eerder: “Ik vind het belangrijk dat mbo-studenten ook aan de EL CID gaan deelnemen. De EL CID is voor veel studenten een waardevolle kennismaking met de stad Leiden, hun nieuwe onderwijsinstelling en het studentenleven en ik gun elke student een heel mooie studententijd.” Met de pilot van het voor één dag toelaten van honderd mbo-studenten tot de EL CID is volgens de Leidse onderwijsinstellingen, de EL CID-organisatie, de PKvV en de gemeente Leiden de eerste stap gezet.

 

Advertentie

Leiden Onderwijs


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×