Dodenherdenking in Leiden. (Foto: Emile van Aelst).

Overzicht dodenherdenkingen in de Leidse regio

Nederland herdenkt op 4 mei alle getroffenen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog en zij die zijn omgekomen in oorlogssituaties of bij vredesmissies. In Leiden en de regio vinden op deze dag verschillende herdenkingen plaats.

Stichting Dodenherdenking Leiden organiseert op 4 mei jaarlijks 2 herdenkingen. Om 15.00 uur worden de militair gevallenen bij het monument aan het Haagsche Schouw herdacht. Hier spreekt burgemeester Henri Lenferink. Net als voorgaande jaren leggen ook de burgemeesters van Oegstgeest, Voorschoten en Katwijk kransen bij het monument. Voorafgaand aan de herdenking wandelt Ruurd Kok langs graven uit de Tweede Wereldoorlog op begraafplaats Rhijnhof.

Om 18.30 uur begint de herdenking in de Pieterskerk. De herdenkingsrede wordt dit jaar uitgesproken door Geert Mak. Na afloop van de bijeenkomst volgt de stille tocht vanaf de Pieterskerk naar het Bevrijdingsmonument bij Molen de Valk. Op die plaats worden de gebruikelijke twee minuten stilte in acht genomen, waarna stadsdichter Zoë van de Kerkhof een gedicht voordraagt en de kranslegging plaatsvindt. Er vindt ook een herdenking plaats bij het monument de Naald in de Kooi, georganiseerd door woningbouwvereniging de Sleutels. Deze begint om 17.00 uur. Sleutelstad zendt de Leidse herdenkingen live uit op tv.

Leiderdorp
De herdenking in Leiderdorp begint om 19.00 uur met een openbare bijeenkomst in de Dorpskerk aan de Hoofdstraat. Hier spreekt onder andere burgemeester Laila Driessen. Daarna volgt er een stille tocht naar het monument op de algemene begraafplaats aan de Hoogmadesweg. Daar worden twee minuten stilte gehouden en volgen er kransleggingen en het Wilhelmus. Rond 20.15 uur vertrekken de Freedomrunners naar Wageningen om het vredesvuur op te halen.

Oegstgeest
In Oegstgeest worden vanaf 15.00 uur bloemen gelegd op oorlogsgraven bij het Groene Kerkje, de H. Willibrordkerk en het Halifaxmonument. Om 18.15 uur vangt het herdenkingsprogramma aan in het Dorpscentrum. De Nationale Herdenking vindt vanaf 19.45 uur plaats in het Bos van Wijckerslooth. Hierna is het mogelijk na te praten in het dorpscentrum.

Voorschoten
In Voorschoten begint om 18.45 uur de kerkdienst in de Dorpskerk. Na de dienst vertrekt de stoet naar het herdenkingsmonument in het burgemeester Berghoutpark. Hier spreekt burgemeester Nadine Stemerdink en vindt de kranslegging plaats. Om 20.30 uur eindigt de herdenkingsplechtigheid en begint het herdenkingsconcert door Sinfonietta Voorschoten in de Dorpskerk.

Zoeterwoude
Om 19.00 uur vindt de Zoeterwoudse herdenkingsbijeenkomst plaats in de Dorpskerk aan de Dorpsstraat. Hier zal onder andere burgemeester Fred van Trigt spreken. Na de bijeenkomst is er een stille tocht naar de gedenksteen bij het gemeentehuis, waar de twee minuten stilte in acht genomen zullen worden en de kranslegging plaatsvindt. Na afloop van de kranslegging wordt in de hal van het gemeentehuis een kopje koffie aangeboden door het gemeentebestuur.

 

Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Regio Voorschoten Zoeterwoude


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×